salah sebiji epal di mata saya part 2

2:11 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

salam readers,

kita sambung citer psl abeed.. memang x dinafikan abeed ni sedikit istimewa di mata kami berbanding anak yg lain.. ntah dr mana dia dpt genatik putih melepak & stok muka ala2 mat salleh celup masa kecik.. bila masuk sepital ajer, mula la misi2 pelatih amik gambor pelbagai seolah2 abeed ni mcm mat haron mustapha.. masa beranakkan dia pun sakit x lama.. kalau tengok muka dia, hati boleh jd sejuk (applicable masa dia x buat hal.. kalau buat hal, wat muka style puss in boot pun x jalan hokeyy..ibu adalah super garang)..

gambar2 di bawah adalah selepas beberapa minggu keluar drp pantai hosp.. masa ni ahkak still dlm cuti bersalin 2 bulan.. kebetulan tarikh wedding abang dlm tempoh saya cuti bersalin.. maaf.. gambar sedikit blur sbb copy paste drp blog lama…

then lepas pantang balik semula ke kelantan… menyambung tugas2 yg telah lama ditinggalkan.. masa ini, abeed masih diberikan susu soya.. mula2 masa keluar pantai hosp, dr athi suruh beri susu prosobee..

pastu next follow up dr athi tukar kpd susu nursoy..

copy paste dr blog lama.. malas nk tulis benda yg sama 2-3 kali..

straight to the point, punca abeed sakit sbb minum susu lembu (stok susu soya abih & cari merata2 brand nursoy x jumpa..last2 try bg friso).. abeed minum friso cuma 2oz je & he started berak2, muntah2 (mula2 meleleh je but lama2 start muntah tersembur stp kali feeding) & suhu badan mula naik..

after bg 2oz friso, body abeed terus reject.. bila my mom tgk keadaan dia cenggitu, terus dia berlari ke umah jiran (masa tu i gi keja & henset tertinggal kat umah) mintak tolong anak jiran belikan nursoy smbl bawa tin kosong nursoy.. nasib baik ader jual kt pantai timur (petang tu after work i gi pantai timur sbb nk beli nursoy tp tgk nursoy dh abih.. agaknya yg anak jiran beli tu was the last stock)..

after feeding nursoy pun abeed stil berak, muntah.. then lps i balik keja, my mom cerita keadaan yg berlaku.. since ader stok ubat berak2 & muntah yg doc bg, we tried to give him utk pulih.. but nothing happened.. ubat dh x jln..

so we went to see the doc.. doc kata dh dehydrated & kena tahan wad utk masuk drip.. so doc wat referral letter ke hosp.. atas nasihat doc, kami pegi ke hosp pakar perdana & request for dr mazidah.. masa tu hr khamis tengarhari kul 12-1 tghr..

after register & examined, dr mazidah kata kena tahan utk masik air (mmg dh agak dh).. lps masuk bilik tuh, dr mazidah kata masuk ICU plak.. so masuk la ke ICU plak..

after blood test keluar, dr mazidah mcm x caya sbb semuanya tinggi belaka.. sel darah putih amat tinggi iaitu 43000++.. normal hanyalah 5000++.. klu result tu betul, doc kata patient x survive dh.. but abeed still leh nagis kuat2 & kaki tangan bersilang sana sini.. which is a good sign sbb dia x melepek x bermaya.. pastu kandungan potasium pun tinggi jugak.. asid tinggi.. & demam sket..

disebabkan abeed pernah masuk hosp pantai disebabkan symptom yg sama, ader 2-3 kemungkinan why abeed jd cenggitu..

1. jangkitan lama berulang kembali

2. lactose intolerant

3. usus terbelit

mula2 nk cfm usus terbelit ke x.. wat x-ray.. normal.. usus x terbelit pun.. so doc assume jangkitan lama la.. but kul 7 dia kena serangan sawan dlm tempoh yg lama iaitu 1 jam (even dh bg ubat pun masih lg sawan smpaikan mcm2 ubat sawan doc bg & just imagine 1 jam kena sawan).. selalunya patient yg sawan klu bg ubat, x lama lepas tu dia stop sawan.. so bila dh sawan, doc kata ia berkaitan dgn otak.. so doc suspect otak bengkak..

4. otak bengkak

nak cfm otak bengkak ke tak, kena wat CT scan.. bila wat CT scan, otak abeed normal.. xde bengkak.. but yg x bestnya jumpa benda lain la plak.. ader radang kat otak aka radang selaput otak aka meningitis..

5. meningitis

so, doc start bg ubat sawan, meningitis & jangkitan.. the next day (friday) abeed was fully recover meaning that yg tinggi2 tu semua dh paras normal.. asid normal.. potasium normal.. sel darah merah x tau normal ke x psl x amik blood sample lg but doc positif kata normal..

oleh kerana cepat sgt recover, doc suspect ia bukan disebabkan jangkitan.. kata doc, if jangkitan ia takes time nk pulih.. so after discuss dgn doc, doc kata maybe lactose intolerant.. but cannot cfm yet sbb test2 yg nk tau sakit ape kena wat lps abeed sihat (i meant masa dia x sakit.. dlm keadaan biasa)..

now, alhamdulillah.. ubat cuma bg ubat sawan 2 kali sehari (takut kena sawan lg sekali).. feeding pun dh normal balik.. bottle feeding.. but abeed masih lagi mcm high sbb kesan ubat.. asyik tido je.. klu nk susu dia nangis & after that dia akan jaga about 1/2 hour.. pastu smbg tido..

mcm yg i ckp tadi, sakit apa x cfm lg.. cuma kami 80% kata abeed ni lactose intolerant.. so frens.. mari kita tgk abeed..

masa mula2 sampai kt hosp pakar perdana kb.. muka dh cengkung..

dh sihat dh…

hafezahzainudin

You Might Also Like

1 comment: