salah sebiji epal di mata saya part 2

2:11 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

salam readers,

kita sambung citer psl abeed.. memang x dinafikan abeed ni sedikit istimewa di mata kami berbanding anak yg lain.. ntah dr mana dia dpt genatik putih melepak & stok muka ala2 mat salleh celup masa kecik.. bila masuk sepital ajer, mula la misi2 pelatih amik gambor pelbagai seolah2 abeed ni mcm mat haron mustapha.. masa beranakkan dia pun sakit x lama.. kalau tengok muka dia, hati boleh jd sejuk (applicable masa dia x buat hal.. kalau buat hal, wat muka style puss in boot pun x jalan hokeyy..ibu adalah super garang)..

gambar2 di bawah adalah selepas beberapa minggu keluar drp pantai hosp.. masa ni ahkak still dlm cuti bersalin 2 bulan.. kebetulan tarikh wedding abang dlm tempoh saya cuti bersalin.. maaf.. gambar sedikit blur sbb copy paste drp blog lama…

then lepas pantang balik semula ke kelantan… menyambung tugas2 yg telah lama ditinggalkan.. masa ini, abeed masih diberikan susu soya.. mula2 masa keluar pantai hosp, dr athi suruh beri susu prosobee..

pastu next follow up dr athi tukar kpd susu nursoy..

copy paste dr blog lama.. malas nk tulis benda yg sama 2-3 kali..

straight to the point, punca abeed sakit sbb minum susu lembu (stok susu soya abih & cari merata2 brand nursoy x jumpa..last2 try bg friso).. abeed minum friso cuma 2oz je & he started berak2, muntah2 (mula2 meleleh je but lama2 start muntah tersembur stp kali feeding) & suhu badan mula naik..

after bg 2oz friso, body abeed terus reject.. bila my mom tgk keadaan dia cenggitu, terus dia berlari ke umah jiran (masa tu i gi keja & henset tertinggal kat umah) mintak tolong anak jiran belikan nursoy smbl bawa tin kosong nursoy.. nasib baik ader jual kt pantai timur (petang tu after work i gi pantai timur sbb nk beli nursoy tp tgk nursoy dh abih.. agaknya yg anak jiran beli tu was the last stock)..

after feeding nursoy pun abeed stil berak, muntah.. then lps i balik keja, my mom cerita keadaan yg berlaku.. since ader stok ubat berak2 & muntah yg doc bg, we tried to give him utk pulih.. but nothing happened.. ubat dh x jln..

so we went to see the doc.. doc kata dh dehydrated & kena tahan wad utk masuk drip.. so doc wat referral letter ke hosp.. atas nasihat doc, kami pegi ke hosp pakar perdana & request for dr mazidah.. masa tu hr khamis tengarhari kul 12-1 tghr..

after register & examined, dr mazidah kata kena tahan utk masik air (mmg dh agak dh).. lps masuk bilik tuh, dr mazidah kata masuk ICU plak.. so masuk la ke ICU plak..

after blood test keluar, dr mazidah mcm x caya sbb semuanya tinggi belaka.. sel darah putih amat tinggi iaitu 43000++.. normal hanyalah 5000++.. klu result tu betul, doc kata patient x survive dh.. but abeed still leh nagis kuat2 & kaki tangan bersilang sana sini.. which is a good sign sbb dia x melepek x bermaya.. pastu kandungan potasium pun tinggi jugak.. asid tinggi.. & demam sket..

disebabkan abeed pernah masuk hosp pantai disebabkan symptom yg sama, ader 2-3 kemungkinan why abeed jd cenggitu..

1. jangkitan lama berulang kembali

2. lactose intolerant

3. usus terbelit

mula2 nk cfm usus terbelit ke x.. wat x-ray.. normal.. usus x terbelit pun.. so doc assume jangkitan lama la.. but kul 7 dia kena serangan sawan dlm tempoh yg lama iaitu 1 jam (even dh bg ubat pun masih lg sawan smpaikan mcm2 ubat sawan doc bg & just imagine 1 jam kena sawan).. selalunya patient yg sawan klu bg ubat, x lama lepas tu dia stop sawan.. so bila dh sawan, doc kata ia berkaitan dgn otak.. so doc suspect otak bengkak..

4. otak bengkak

nak cfm otak bengkak ke tak, kena wat CT scan.. bila wat CT scan, otak abeed normal.. xde bengkak.. but yg x bestnya jumpa benda lain la plak.. ader radang kat otak aka radang selaput otak aka meningitis..

5. meningitis

so, doc start bg ubat sawan, meningitis & jangkitan.. the next day (friday) abeed was fully recover meaning that yg tinggi2 tu semua dh paras normal.. asid normal.. potasium normal.. sel darah merah x tau normal ke x psl x amik blood sample lg but doc positif kata normal..

oleh kerana cepat sgt recover, doc suspect ia bukan disebabkan jangkitan.. kata doc, if jangkitan ia takes time nk pulih.. so after discuss dgn doc, doc kata maybe lactose intolerant.. but cannot cfm yet sbb test2 yg nk tau sakit ape kena wat lps abeed sihat (i meant masa dia x sakit.. dlm keadaan biasa)..

now, alhamdulillah.. ubat cuma bg ubat sawan 2 kali sehari (takut kena sawan lg sekali).. feeding pun dh normal balik.. bottle feeding.. but abeed masih lagi mcm high sbb kesan ubat.. asyik tido je.. klu nk susu dia nangis & after that dia akan jaga about 1/2 hour.. pastu smbg tido..

mcm yg i ckp tadi, sakit apa x cfm lg.. cuma kami 80% kata abeed ni lactose intolerant.. so frens.. mari kita tgk abeed..

masa mula2 sampai kt hosp pakar perdana kb.. muka dh cengkung..

dh sihat dh…

hafezahzainudin

1 comments:

salah sebiji buah epal di mataku

3:27 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

salam readers..

hari ni xde aper nk cerita.. cuma ahkak baru lepas baca blog kawan ahkak yg baru shj kehilangan anak saudara akibat terjatuh.. sedih rasa membayangkan ayahnya terpaksa membuat keputusan utk menhentikan bantuan alat pernafasan.. kitika itu, teringat ahkak pd diri ahkak sendiri.. walau pun tidak melibatkan sebarang kejadian kehilangan seseorg, namun hampir2 kehilangan seseorg juga membuatkan hati wanita tersentuh bila baca kisah2 sebegini.. seseorg itu bukan lah org yg jauh.. anak ahkak sendiri, abeed.. mana2 yg pernah baca blog ahkak sebelum ini, pasti ada terbaca kisah abeed.. cuma kt sini ahkak ingat nk coretkan kisahnya sebagai kenangan yg pasti tidak dapat dilupakan..

abeed firhad lahir pd tanggal 16 mac 2009 iaitu dua hari sebelum birthday kakaknya yg jatuh pd 18 mac.. lahir dgn berat 3.4kg, putih gebu di an-nisa’ kota bharu.. memang comel..

selepas gugur tali pusat, maka acara cukur dilakukan sbg tuntutan dalam Islam..

cukup 2 minggu berpantang di kelantan, maka ahkak pun balik sambung di johor.. di sana tiada perkara yg merunsingkan yg berlaku pd mulanya.. namun kunjungan nurse yg dilakukan secara berlaku mengesan kenaikan suhu badan yg tidak ketara serta najisnya bercampur sedikit warna hijau.. memandangkan abeed baru berusia tidak sampai satu bulan, kes ini dirujuk ke doktor di klinik kesihatan labis.. oleh kerana doktor tidak mahu tanggung sebarang risiko, maka dia merujuk pula perkara ini ke hospital segamat..

ketika itu, abeed baru mencech usia 20 hari.. maka kami bermalam di wad menemani abeed.. doktor pula tidak mahu memberikan sebarang ubat memandangkan keputusan lab belum diperolehi.. cuma pd masa itu doktor mengesyaki sama ada terdapat jangkitan ataupun lactose intolerant.. dimaklumkan bhw keputusan lab hanya boleh diperolehi seawalnya pd hari ke 4..

masuk hari kedua di hospital, doktor cuma memantau suhu & kekerapan poo poo nyer shj.. namun, bermula tengahari, abeed mula muntah & berak2 cair every setengah jam.. berat badannya mula menyusut.. wajahnya mula cengkung.. akhirnya saya & mak berbisik sesama sendiri.. kenapa kami bawa abeed ke sini?? sedangkan dr awal lagi kami boleh bawa abeed ke hospital swasta.. satu kesilapan yg x disengajakan oleh kami akibat cuak bila doktor klinik kesihatan kata kena masuk wad.. x terlintas langsung nk bawa abeed jumpa pakar di private hospital..

inilah wajah comel yg bertukar cengkung akibat kehilanga air yg banyak dlm tubuh.. abeed yg biasa aktif kelihatan tidak bermaya sama sekali hinggakan dia enggan untuk menyusu sejak petang hari kedua dlm wad..

masuk hari ketiga di hosp, semasa lawatan doktor, kami suarakan hasrat kami untuk memindahkan abeed ke hosp swasta.. doktor setuju dgn cadangan kami namun menurut beliau, discaj mungkin akan ambil masa & beliau juga turut membantu kami mengatur ambulan untuk mengambil & menghantar abeed ke hosp.. cadangan kami adalah utk ke hosp pantai melaka..

melihat keadaan abeed yg lemah, doktor cadangkan agar abeed diberi rawatan rapi.. maka kami terpisah sebentar.. kami di wad & abeed di icu kanak2 sementara menunggu proses discaj dsb..

utk pengetahuan semua, hosp kerajaan x provide ambulan dr hosp kerajaan ke hosp swasta.. maka org ramai perlu menggunakan ambulan swasta.. dlm kes ahkak ini, ambulan swasta di segawat tidak dpt provide doktor utk menemani pesakit sepanjang perjalanan.. ini adalah wajib apabila patient adalah bayi.. jadi, doktor segamat tolang arrange ambulan dr hosp pantai melaka untuk ambil kami di hosp segamat & menghantar ke hosp pantai melaka…

sewaktu nk ambik abeed drp icu, misi di icu memaklumkan bhw terdapat cecair bewarna merah keluar dr mulut abeed.. jd misi tu suspect cairan bewarna merah itu adalah darah.. misi tanya jugak kalau2 sewaktu abeed brestfeed, nipple crack ke.. maka ahkak kata x mungkin la sbb breast feed (sbb x BF pun).. maka saya makin cuak..

sepanjang dlm ambulan, ahkak dok sebelah drebar, misi & doktor dok kt blkg pantau abeed.. abeed x merengek pun.. tidur je.. sekejap2 bunyi jugak la.. lepas misi topok2, dia tidur balik.. perjalanan segamat ke air keroh sejam setengah..

oleh kerana kami x biasa pun dgn doktor di sini, maka mak nine suggest ambik dr athi sbb uyah dulu jumpa doktor ni & doktor ni bagus & sgt teliti.. sampai je kt pantai hosp, terus ambik darah, urin & poo poo test.. pastu arrange bilik.. tp sbb baby pun tecik comel lg, maka dia diletakkan dlm kubik.. dia sorang2 dia je kt situ.. masuk dlm kubik tu, terus kena ambik xray chest..

lebih kurang cenggini lah alat dia.. pastu mcm2 wayar & tiub ader.. masuk ikut mulut, idung.. yg tepek2 kt dada tuh.. mcm2.. dia duduk dlm warmer masa tuh..

masa tu sebak hati tengok wayar berselirah.. dh la kecik je abeed masa tuh.. menangis x berenti.. pastu doktor bilang abeed ader jangkitan dlm darah.. so jangkitan ni dh merebak ke seluruh organ.. buah pinggang, paru-paru, sedikit dh masuk otak, penghadaman.. all!!! dia kata condition dh teruk.. mula ahkak x paham.. pastu ahkak diterangkan lg oleh sister bertugas.. sister kata teruk tu meaning critical 50-50.. luruh jantung ahkak masa tuh.. pastu sister kata doktor bg dos ubat yg paling maksimum & bg ubat tidur sbb abeed x berenti menangis.. oleh kerana ahkak x boleh tunggu kt situ, maka sister cadangkan ahkak balik berehat memandangkan tempoh pantang pun belum abih lagi..

itu abeed dlm warmer dia.. masa ni dia tidur..

ni pic hari kedua di pantai hosp… tiub mulut dh dicabut.. mula drip set buat kt kaki, pastu next day kena buat kt kepala sbb kaki dia tendang2 drip.. nk buat kt tangan, urat kecik sgt..

ini pics hari kelima… mata pun dh buka besar.. susu dh minum ikut mulut… keadaan bertambah baik.. doktor sgt puas hati dgn perkembangan abeed.. lega hati ibu masa ini.. air pun dh stop.. cuma ubat je ikut kepala.. dh boleh nk angkat abeed..

hari keenam tiub idung dh cabut.. masa ni badan dia dh start naik balik.. pipi dh kembung.. mata dh x cengkun.. muka berseri2..

hari ketujuh dh x payah letak bwh warmer.. hanya pakai katil mobile baby yg biasa sajer.. baru ku tahu sewa baby warmer itu sehari adalah RM200++ kalau x silap..

ni hari kelapan.. masih x boleh discaj lg sbb ada fungus dlm mulut.. ala2 yg putih2 dlm mulut budak2 tuh.. tapi semua alat dh cabut.. ni utk pemerhatian shj.. keesokan harinya dh boleh balik… masa ni bermulalah episod minum susu soya..

inilah kali pertama abeed masuk hosp… nanti kan cerita kali kedua masuk hosp iaitu kira2 usianya 3 bulan.. suspect meningitis, kena buat city scan & kena sawan…

lihatlah dia sekarang..

hafezahzainudin

1 comments:

berenang-renang di hujung minggu…

10:39 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua,

sejak dh x banyak buat majlis BR1M ujung minggu, maka dapat lah ahkak meluangkan masa bersama keluarga serta projek mengemas2 rumah berjalan seperti sebelumnya.. jadi minggu lepas kami memutuskan utk membawa anak2 kecil ke splash N KB sajork.. janji ader kolam & air..

mula2 kami smpai kul 1.30pm.. baru perasan kolam dia bukak kul 2.. makanya, tepat kul 2, kami dh pun tercongok depan kaunter & menjadi keluarga pertama masuk dlm kolam tu pd sessi petang.. ini 1st time datang kt cni walaupun dh nk masuk 5 tahun duduk kt kelantan nih..

kami keluar dr tempat ni dlm pukul 6 ptg.. bayangkan budak2 mandi smpai 4 jam!!! masuk je kereta, bagi susu, terus tido smpai ke pagi.. letih la tuh… zulfah cuma main2 air sikit jer.. tapi tu pun tido smpai 2 kali kt kolam tuh.. letih kot tunggu abang & kakak dia main air…

mula2 kanak2 riang ni nk pelampung.. kt situ kena sewa.. mcm2 alasan ahkak bg.. nanti kita datang lg bawak pelampung sendiri la, pelampung tu kecik sgt la, pelampung tu x best la etc.. mujur lah ader pengunjung yg balik tapi x serahkan pelampung di kaunter… sorang satu dpt pelampung free.. pastu dapat pulak bola.. bola pun kena sewa gak.. apa lagi, sakan la budak2 main air..

kesimpulan hasil lawatan kali ini adalah, sangat berbaloi pergi ke tempat ini… tiket pun xde la mahal sgt.. yg penting anak2 happy dpt main air…

ooo… lupa nk bgtau… si tembam dh tumbuh gigi dh.. baru sebatang kt belah bawah… pastu pantang nampak org lain makan… mesti mulut dia pun menguyam2 sekali… patut la debab… tapi debab x dapat nk manja lebih2.. tahun ini debab dh nk jd kakak dh..

hafezahzainudin

0 comments:

deko2 bersama ahkak..

12:37 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua,

walaupun x sempat menatap wajah rumah dlm masa yg lama, tetapi nasib baik la kapasiti internal brain ni masih cukup utk me visualize kn keadaan umah iteww tanpa drawing di sisi.. maka, berdasarkan imaginasi yg tinggi, ahkak telah berjaya skodeng perabot2 yg kononnya menepati citarasa ahkak iteww.. ceh!! citarasa kunun.. pada hal carca marba jer… maka, konsep umah yg menjadi pilihan adalah ‘french style tp kalau x jd french style, jd french fries pun xpe’…

penataan di living room mengambil konsep french style yg x berapa klasik & x berapa moden.. sedang2 sajorkk.. mengambil kata2 rizalman agar set seatee tu jgn set yg sama, maka ahkak telah memasang angan2 utk memiliki perabot ini.. atau lebih tepatnya, ahkak telah menempah perabot ini..

perabot di living room guna fabrik range colour coklat.. sbb kalau guna warna putih, fabrik cepat kotor.. maklum lah rumah ni kan penuh dgn budak2..

wardrobe semua build in.. kaler putih.. utk master bedroom konsep cermin penuh kat wardrobe dia.. mcm dlm gambar ni..

pastu untuk bilik tetamu, wardrobe tu buat sekali dgn dressing unit mcm nih..

utk bilik budak2, ahkak nk buat katil bersekali dgn wardrobe.. namun, belum jumpa tukang kayu yg sesuai.. hopefully kawan ahkak dpt cari carpenter yg best…

ahkak cadang nk tempah L shape bunk bed with wardrobe khas utk anak2..

utk dining pula, ahkak tempah ini.. mula2 tempah 8 kerusi.. bila dh cuci umah, ukur2, kalau 8 kerusi amat sempit sekali.. pastu ahkak cancel.. drp 8 kerusi jd 6 sajork…

katil pula, master bedroom ahkak tempah design gini..

ni kalau dgn katil cungg mcm ni masih x dpt menambah umat manusia tahun depan, x tahu la nk habaqq.. siap tempah king size tuh.. orait la tuh… selari dgn pertambahan masing2… hehehheh..

katil bilik tetamu, hajatnya nk beli kt ikea.. nk beli yg cenggini.. baru rm500++.. jimat wooo…

bilik no 4 plak, bilik menonton.. plus bilik org tumpang sembahyang etc.. sebab ruang dia sempit… maka kalau buat build in kabinet lg sempit… ahkak cadang nk beli sofa bed, almari kecik & meja utk wat kija.. then wall shelf sbg rak buku..

pintu bilik air ahkak tukar kpd pintu cermin mcm nih..

grill pulak pilih kaler putih bunga rose mcm ni.. tp lain sket pattern dia..

mula2, ahkak ingat grill ni cuma design daun2 jer.. pastu cina grill tu cakap ‘nanti aaa di grill sliding door x boleh pasang rosebud’.. ahkak tercengang2 je dengar.. pastu ahkak kata ‘tokey,mana ader bunga, daun saja maa..’ pastu cina tu tunjuk kt pic ni yg bahagian atas grill tu rupernyer ader rosebud.. ahkak pun terus cakap ‘voleh jugek la letak rosebud nih..cun jugekk’ sebagai ayat cover malu… then ahkak pilih kaler putih powder coated.. kalau ikut mr hubby, dia kata nanti umah yg konon2 nk buat atas tanah dia, tanak pasang grill.. nak pasang alarm satu umah.. ikut dia la… semua grill ni ahkak pastikan x dimatikan terus.. meaning 1 panel boleh buka utk kes kecemasan.. kita x nk akibat grill yg konon2 dibuat utk keselamatan menjadi perangkap kpd kita plak..

utk dapur, ahkak x buat kabinet.. sbb konon2 in future nk extend bahagian dapur…

bahagian luar pula, x terfikir lagi nk buat cmne.. hajat nk wat kolam ikan.. tapi takut ikan mati sbb x bg makan.. ekekek.. yg tu boleh fikir kemudian sbb bukan keutamaan..

lampu belum beli lagi.. kipas x beli lagi.. aircond pun x beli lagi.. mesin basuh, fridge, water heater, tv etc semua belum beli lagi.. x tau la bila pulak nk balik johor nih.. x sabar nk beli lampu..

yg x tahannya, siap cakap kt mr hubby nk tukar toilet bowl.. dgn alasan toilet bowl yg derang letak tu x cun… ekekeke.. pastu verangan nk tukar sinki dapur & sinki bilik air… mcm dh nk renovate bilik air plak rasernyer… kelakar plak rasanya.. verangan nk umah ala2 resort/hotel, tp borang defect pun x submit lagi… dem… ekekkee… tu belum verangan wallpaper aper nk pasang, lampu gantung mana yg sesuai etc…

satu lagi.. memandangkan umah tuh dh fully tiles… maksudnye memang umah ni dh dilengkapi dgn jubin, maka ahkak x payah pening2 nk tambah tiles ke, hape ke.. sebab ada sesetengah perumahan yg x letak tiles dlm bilik etc.. tp kalau umah ni belum tiles lagi, confirm ahkak pasang timber laminated floor… hehehhehe… baru cungggg…

lagi satu… semua cermin umah ni bukan yg jernih tu.. yg kaler ijau tuh.. jd dh x payah tukar cermin.. pastu pagar pun pagar yg cun.. bukan pagar chain link.. so di situ save bajet dah.. cuma kalau nk tambah pun, tambah motor utk auto gate sajork…

ok lah… ahkak nk sambung keja/verangan nih… nanti kalau balik johor, ahkak snap pic umah utk tatapan..

0 comments: