HLP,

Hadiah latihan persekutuan

1:03 PM Hafezahzainudin Z 5 Comments



salam pembaca... hari ini ahkak jah nak cerita psl hadiah latihan persekutuan atau lebih popular dgn nama HLP di kalangan penjawat awam... adapun HLP ini merupakan biasiswa yang diberikan oleh kerajaan kepada penjawat awam peringkat pengurusan dan profesional untuk belajar ke peringkat master atau phd.. bukan setakat biasiswa shj yg ditawarkan, penjawat awam juga entitle cuti belajar bergaji penuh bersekali dgn elaun2 tertentu...

bagaimana untuk memohonnya?? adapun permohonan HLP ini hanya keluar setahun sekali sahaja... selalunya pada bulan april... syarat2 permohonan HLP berubah2 setiap tahun... jadi kena tengok syarat2 nya sebelum  mohon... ada syarat kelayakan umur, syarat berapa tahun berkhidmat dll.. pastu kena sedia paper work utk course yg kita nk minta... ada borang yg perlu ditandatangan oleh Ketua Jabatan... then Jabatan akan forward kan permohonan anda ke JPA... 

selepas itu, permohonan anda dipertimbangkan... kalau ada rezeki akan dipanggil temuduga.. temuduga pula berlangsung di 2/3 tempat.. dulu ahkak jah ditemuduga kt uniten... ada yg kena kt SPA.. temuduga juga berlangsung lebih dr seminggu utk habiskan semua candidate.. bayangkan ramainya yg minta HLP...

penemuduga 3 orang terdiri drp academician.. anda tidak berseorangan dlm bilik temuduga... biasanya 3 calon ditemuduga serentak... bahasa yg digunakan ikut penemuduga... mcm ahkak dulu, mula2 english pastu bm... habis temuduga tu tawakkal je la...

bg yg apply utk phd, sila prepare presentation utk dipersembahkan kpd penemuduga... masa tu anda akan ditanya psl research method, sampling, stats etc... be prepared kpd yg nk buat research... yg buat coursework sila jawab soklan penemuduga dgn confident yer...

keputusan temuduga biasa 2 bulan baru keluar... boleh check tru online.. ada sesetengah tu, minta oversea tapi keputusan keluar local.. x pernah pulak minta local, lulus oversea... bg yg kes2 sebegitu, anda diberikan masa untuk buat rayuan dlm tempoh yg ditetapkan dgn justifikasi yg kukuh...

selepas itu, anda akan dipanggil utk menghadiri satu majlis... iaitu majlis penyampaian surat tawaran SEMENTARA HLP... hari tu buat kt perbadanan putrajaya... x ingat nama dewannya... masa ni lah anda dibekalkan kit.. ada borang2 yg perlu diisi dlm tu.. & perlu dikembalikan kpd Bahagian Modal Insan JPA...

selepas tu anda diwajibkan HADIR & LULUS QA... kursus sebulan setengah di INTAN... ada exam, tugas kumpulan & presentation... sila enjoy during course ini...

bukan hanya QA shaja HADIR & LULUS, BTN pun sama jugak bg yg nk sambung ke oversea.. yg local x perlu g BTN.. di BTN ada group discussion, ceramah & exam..

dalam masa yg sama, anda perlu la apply uni.. kalau yg local, semua uni korang boleh apply... tapi for those yg nk g oversea, sila la pilih uni dlm senarai JPA shj.. kalau x JPA advice tukar ke uni local.. unless kalau ada justifikasi yg betul2 kukuh... 

ahkak sebenarnya amat2 beruntung... ada member2 yg apply 2-3 tapi x dapat... cubaan cuba jaya ahkak kali pertama berjaya nampaknya... sangat2 bersyukur dgn nikmat Allah ini.. walaupun pd mulanya berat jugak nk aplly sbb malas dh nk study.. namun atas sokongan mr hubby, diteruskan jugak memohon hlp tanpa mengharapkan apa2... untung sabut timbul, untung batu tenggelam kekdahnya...







5 comments:

celebration,

Salam aidilfitri

10:46 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

assalamualaikum pembaca sekelian,

masih belum terlambat untuk ahkak jah mengucapkan salam aidilfitri kepada semua.. dah ler bulan ramadhan x dan nk ucap apa2.. x sempat deq non.. bizi bebenor...


jangan ditanya pasal gambar raya.. tahun ni punya la kelam kabut... kamera tertinggal kt kelantan... maka disahkan bahawa ini lah raya paling sempoi sekali... xde ambik2 gambar pelbagai... namun demikian... jeng jeng jeng... gigih yer kami satu keluarga besar beratur tunggu giliran ambil gambar whole family kt kedai gambar... tapi gambarnyer x ambik lagi..ada lg kt kedai...

adapun kesibukan yg melanda ini berpunca daripada persiapan untuk menyambung pelajaran... terkejar2 nk buat tb test di penang pd hari raya ke 5... sampai penang doktor kata x boleh buat pulak sbb peknen below 5 bulan... nasihat dia suruh tunggu hingga kandungan mencecah 5 bulan which is after 9/9/13... mula2 ahkak jah ko ni rileks ajer...

pastu one week lepas start keja mula la otak ni mula berfikir.. ku sudah apply visa online pada 4/8/13.. application yg dh lengkap diisi online kena submit within 30 days... maka kegelabahan berlaku lagi di situ kerana kandungan belum mencecah 5 bulan, x leh buat tb test.. otak mula ligat cari solusi...

so ahkak decided to call life care, one of UKBA panel hosp for tb test, di bangsar.. explain about my pregnancy etc.. alhamdulillah kt life care x perlu buat appoinment pun... so on 20/8/13 ahkak jah ambik flight kul 8.00am..smpai life care around 10.45am.. org ramai giler.. siap jam 2.30pm..

then gi putrajaya utk submit agreement kt jpa.. sampai sana terus jpa bg surat tawaran tetap... urusan selesai jam 4.10 petang... tggu member abih miting... kul 5 gi putrajaya central... member hantar... gi lcct.. & naik flight kul 7.40pm... esoknya masuk kerja spt biasa...

masuk opis je terus bukak website vfs utk booking appointment submit visa... ahkak pilih tarikh 30/8/13.. maka g wat visa pd hari jumaat ni.. harap2 semua ok...

sungguh mencabar jugak proses ke luar negara ini..harap dipermudahkan-Nya.. amin...





0 comments:

HLP,

postgraduate programme

10:57 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments



Salam pembaca kesayangan.. hari ni ahkak jah nk bercerita sedikit sebanyak mengenai Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) ini... bg yg x berapa familiar, HLP ini merupakan biasiswa kpd penjawat awam bg melanjutkan pelajaran di peringkat master & PhD.. antara keistimewaan pemegang biasiswa ini adalah cuti bergaji penuh beserta elaun2 mengikut tempat belajar masing2...

alhamdulillah ahkak jah telah dianugerahkan HLP bg pengajian tahun 2013 di luar negara... fyi, surat tawaran JPA hanya menyatakan bhw 'anda berjaya HLP dlm bidang bla bla bla luar negara/dalam negara'... maka sesiapa yg dpt luar negara tu, ikut korang la nk apply di negara apa asalkan university yg korang pohon tu memenuhi kriteria JPA...

oleh kerana ahkak memohon untuk sambung dlm bidang social policy, maka antara university dalam senarai JPA adalah University University of Kent, University of Bath, University of Southampton, Oxford University, University College of London etc... maka setelah ditimbang2, ahkak apply university of southampton atau lebih glemer lg dikenali sbg soton..







university ni ada 3 campus ke 4 campus ntah..tapi quite near to each other.. agaknyer ler.. hahahha... tengok kt gugel mep, mcm dekat je campus dia...

in general, southampton ni kire dlm negeri Hampshire... kedudukannya di selatan UK.. kalau dr sini nk g London, dlm 1.30 jam naik tren..pastu dia dekat dgn Portsmouth... yg lain2 tu, adik manes boleh gugel sendiri.. pastu ahkak boleh la buat kesimpulan, soton ni kalau kt malaysia ni mcm setaraf dgn shah alam la.. sewa rumah mahal babe kat sana...

i'm actually dh terima offer dr univ... now tunggu CAS utk buat visa.. for those yg study in UK, derang kena provide Tuberculosis test report utk visa... & visa kalau x silap dlm RM1500 seorg...

kalau kita gugel2, banyak jugak tempat yg menarik di soton ni..kalau korang nk tahu, RMS Titanic (alaa.. kapal titanic yg tenggelam tu) bermula pelayaran drp Port of Souhtampton pd 10 April 1912 dengan jumlah penumpang dan krew 2,200 orang...

sini ada WestQuay shopping mall.. antara brand yg ada levi's, bodyshop, zara, miss selfrigde, pandora, aldo, apple store, gap, h&m etc... pastu ader bargate centre, east street shopping centre, marlands centre dll... yeay!! x sabar nk explore shopping complex kt sana... muahahhahah...

ok la.. nanti aii tulis lagi.. bye..







0 comments:

family,

ganu kitteer...

12:36 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua.. have you ever try ICT in terengganu?? yess... ict for ikan celup tepung... it is famous dishes even dh jadi trademark bg mereka yg drive along ganu beach... banyak giler kedai yg ada... pilih jerr.. kebetulan masa kami singgah tu, the famous ICT tutup pulak kedai dia.. so we chosed apa yg ada je lar... janji dpt mentekedarah...

since the location betul2 tepi pantai, bebudak ni pun x menumpukan perhatian terhadap hidangan yg disediakan... sebaliknya mata sorang2 tu asyik renung ke laut... nk mandi lettewww... apa pun hidangan tetap habis... yezzaaa... dihabiskan oleh mak bapak budak2... hahhahaha...

apa pun enjoys the pics... kami juga jalan2 di pasar payang sebelum iteww...



















0 comments:

birthday,

birthday party for zulfah

12:16 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua readers.. alhamdulillah.. pejam celik, pejam celik, si kecik ni dh pun nk masuk 2 tahun... & she has a younger brother too.. hihihi.. she is a big sister now.. eventhough still imagine that she is the bongsu of family.. really manja & sometimes jeles kt her younger brother..

this year we cannot celebrate her birthday during the exact birthday date.. so we decided to organise a small birthday party before her birthday together with my MIL's birthday & my BIL's anniversary.. i baked some red velvet cuppies & cake.. disebabkan guna oven orang, maka cuppies mengalami sedikit kerentungan.. then masa baked cake, baru la adjust ikut oven tu.. the cake was delicious.. the cuppies sedikit dry & hangit.. but the kids makan je smpai habis cuppies tu sbb terpesona dgn decorating frosting dia... hahahhahah...

let's the pictures do the talking... ahkak mu ni pun bukannyer rajin sgt nk tulis panjang2.. hihihi..











 



0 comments:

beauty,

beauty concious..

11:59 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam adek maness.. ahkak jah bersiaran dlm opis sambil memikirkan project seterusnya.. memandangkan dh lama x write something kat blog, today i would like to share one of my beauty tools.. tool ker?? hantam saja lah labu...

as uolzz know, my face is a little bit oily.. berkilau seperti kilauan emas kekdahnya... so what i do need is a foundation that covers my scars & non-grease typed.. actually, i prefer MAC but it's hard to find MAC in KB.. there's no MAC boutique in KB to be precise..

what i did is find a replacement.. changed to other brand.. after tried loreal n maybelline, i still not satisfy with the end result.. then jalan2 for a counter to another counter & akhirnya lepak2 jap kt revlon counter..

so i tried a few range of revlon foundations & suddenly pick this called photoready with spf 20.. i applied on my hand & wallah, it was smooth, non-greasy & very light...




so for those who looking for a light foundation for oily skin, this is for u.. uolzz should try it.. highly recommended.. btw, i bought revlon lipstick too.. but still prefer Dior addict lipstick...





0 comments:

blog tutorial,

tutorial - add new font

11:07 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments









salam reader adek manis sekelian... ahkak jah harap semua dlm keadaan yg sihat walafiat.. aii di sini sihat sajork.. being so bz with the GE13 eventho i was not a candidate.. let's talk about something else.. i'm really tired to read all those negatives comments about GE13.. fraud la, blackout la, x puas hati la.. macam2 ado.. lotih nk layan karenah semua org...

so today i would like to conduct a tutorial on how to add new font to your computer... maybe some of you know it & maybe not... actually, i'm a kind of exploring thingy person yg kadang kala org x rasa pun benda yg ahkak explore tu penting dalam kehidupan...hihihi.. tapi, as i really love to see nice poster, banner, nice advertisement with appropriate type of font, i always wonder how did they get those fonts??

as curiosity always end with pakcik gugel, now i already installed hundreds of fonts.. if you know how to do it, you will find it is a super easy step to follow..

there are many font websites... you may choose whichever you like... but i prefer dafont... the web provide more than 20000 fonts for users... giler banyak... just choose whatever type of font you like.. now, let's begin the class..

so kita pilih patchwork letter...



 di tepinya ada button download... click







then tick save file & click ok...

cari balik dlm folder download font tadi...

 





 click on the font folder.. & ia akan keluar macam ni...



then click kt .TTF file...

dia akan appear macam ni plak...



click install.... finally.. we are done!! yess dear... siap dah.. to double check.. go to your ms words.. find patchwork letter font & try it... like this...



taraaaa... try it...




0 comments:

family,

my red velvet cupcakes... yummy!!!

2:15 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments








salam adik maness.. how are you doing?? feeling good?? alhamdulillah... right now ahkak jah find a new hobby & really adore about it... proudly to announce that i'm a baker in my little kitchen.. hihihi.. as some of you might know that i'm a big fan of rvc, so 90%  of my baking time goes to rvc... yeay!!!

at first, i thought baking was super difficult job to do.. but i was wrong.. after quite sometimes, this job become so easy..

my kids loved the cuppies... i always baked after i reached home, definitely at night around 9-10pm.. as a beginner, i took almost 2 hours to finish my job.. slow, eh?? the next day, i used to bekalkan my kids with 4 cuppies.. and usually my rvc finished on the next day.. the longest period was two days.. did i already mentioned about hantu cake here?? of course, this hantu cake an eat 4 cuppies at a time.. no wonder all my rvc finished in a short time..

being a beginner, the first job is to look for the best recipe.. i collect a lot of rvc recipes from my friends & internet... then i analysed the recipes to find similarity and differences between one and another..

here's the recipe.. i combined the recipe that i found in internet with my friend's recipe.. the outcome was so OHSEMMM, TASTY, etc... i love it...






ingredients:


  • 350g (2 1/3 cups) plain flour
  • 2 tbs cocoa powder
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1 tsp baking powder
  • 315g (1 1/2 cups) caster sugar
  • 250ml (1 cup) buttermilk (add 1 tsp white vinegar in fresh milk for about 10 mins)
  • 185ml (3/4 cup) vegetable oil (i replace with 125g unsalted butter)
  • 2 eggs
  • 3 tsp red food colouring
  • 2 tsp white vinegar
  • Dollar Sweets Fairy Fives sprinkles, to decorate frosting

 cream cheese frosting:
  • 250g pkt cream cheese, at room temperature
  • 100g butter, at room temperature
  • 195g (1 1/4 cups) pure icing sugar, sifted
  • 1 tsp vanilla extract
  • i add 1 tsp of white vinegar

 method:
  • Step 1
    Preheat oven to 180°C. Line eighteen 80ml (1/3-cup) capacity muffin pans with paper cases. Sift the flour, cocoa powder, bicarbonate of soda and baking powder into a large bowl. Stir in the sugar.
  • Step 2
    Whisk the buttermilk, oil, eggs, food colouring and vinegar in a jug until combined. Make a well in the centre of the flour mixture. Add the buttermilk mixture and stir until just combined.
  • Step 3
    Divide the mixture among the prepared pans. Bake for 20-25 minutes or until a skewer inserted into the centres comes out clean. Transfer the cupcakes to a wire rack to cool completely.
  • Step 4
    To make the cream cheese frosting, use an electric beater to beat the cream cheese, butter, icing sugar and vanilla in a bowl until smooth.
  • Step 5
    Pipe the icing over the cupcakes and top with the sprinkles. 

    source: www.taste.com.au

for those who not familiar with this cake, i suggest that you refer to youtube on how to make rvc because it has an additional step to follow...

don't forget to try... bye..



0 comments:

etc,

bahang pru 13

1:25 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam adeqq manesss... i hope all of you in a great condition physically, mentally & spiritually.. ahkak jah orait2 sajork.. i'm busy with current jobs & incoming tasks..

haaaaaa... korang mesti aware dh kan psl pru 13 ni on 5th mei 2013... mesti some of u x sabaq nak pangkah parti pilihan masing2.. i know, i know... this big event will be a turning point kpd parti yg menang... x kisah la bn ke pr... but this GE membawa a big message to the whole rakyat bahawa undi anda, masa depan anda... getteww kekdahnya... setiap undi yg kita pilih, kita memperjudikan masa depan kita dlm semua aspek sama ada yg tersirat atau yg tersurat...

some of you maybe pro PR & pro BN.. that's is not a big issue to me because everyone has their own opinion and judgement... anda yg tentukan kerajaan mana yg anda percaya to run this country... we as voters, yg memangkah kertas undi, adalah orang yg menentukan masa depan negara... it is a big responsibility...

pilihan di tangan anda... memberi ruang kpd parti yg tidak pernah memerintah negara ini untuk memikul tanggungjawab sebagai pemimpin atau memilih kerajaan sedia ada yg mempunyai pengalaman dalam pentadbiran negara sejak dahulu lagi... the choice is yours... ada pros & cons...

but as a good rakyat, i beg to all of you do not let your emotion mengatasi rasional... fikir lah secara wajar... both parties akan cuba memburukkan antara satu sama lain.. let them... itu cara mereka meraih sokongan...

both ada manifesto... read it... which one is the best for you & our future generation?? but satu sahaja saya amat takuti... jangan biarkan politik memecah belahkan kaum melayu... saya melayu, awak juga melayu... awak kata saya jahat.. saya sebangsa dgn awak.. mana jati diri awak untuk menyokong saya yang sebangsa dgn awak??

sekiranya parti X or Y menang, di manakah kedudukan org melayu dr segi ekonominya, sosialnya etc.. banyak manakah org melayu yg akan dilantik jd menteri, timbalan menteri... sebagai org melayu yg menguasai lebih 60% penduduk negara ini, saya mahukan lebih drp 60% menteri, timbalan menteri terdiri dr kaum saya.. yang sebangsa & seagama dgn saya..

jika BN menang, saya tahu Najib akan naik sbg PM.. tapi kalau PR menang, saya masih x tahu lagi saya yg akan jd PM saya.. correct me if i'm wrong...

masing2 mempunyai rakan kongsi yg terdiri drp bangsa & agama lain... ini tidak salah... malah Allah jadikan kita bersuku2 utk kita saling mengenali antara satu sama lain... selaku satu kumpulan, perlulah ada ketua yg boleh menyatukan perbezaan ini... ahli2 yg lain perlu menghormati ketua yg telah disepakati... bukan mudah untuk menyatukan perbezaan ini... jd anda nilailah kebolehan 'ketua' masing2 dlm cara menghandle perbezaan ini.. ini kerana setiap parti mempunyai objektif yg berbeza... jd bagaimana perbezaan itu diterjemahkan kpd satu penghayatan yg boleh diterima oleh semua yg ada, merupakan tanggungjawab ketua masing2...

mengenai hak sama rata antara kaum, saya berpandangan begini... ibarat negara kita sebiji pizza.. pastu katakan penduduk melayu/bumi 65%, cina 20%, india 10%, lain2 5%... contoh mudah kuota IPTA... katakan utk tahun 2013 penempatan pelajar baru adalah 100,000... maka seharusnya 65,000 ditawarkan kpd melayu/bumi, 20,000 ditawarkan kpd cina, 10,000 ditawarkan kpd india dan 5,000 kpd lain2... katakan pula tahun 2014 wujud pulak 5 universiti awam baru.... maka bilangan kuota utk pelajar IPTA bertambah drp 100,000 kepada 200,000... maka seharusnya seramai 130,000 melayu/bumi ditawarkan ke ipta, cina 40,000, india 20,000 dan lain2 10,000... begitu juga dlm ekonomi... saya fikir perkiraan beginilah menjadi yg terbaik... namun, banyak lagi faktor luar jangka yg kita tidak dpt ramalkan...

contoh berbalik kpd kuota IPTA tadi... even 65,000 utk melayu/bumi tapi kalau yg layak masuk u hanya 50,000 aje nk buek camno?? cerr criter... perlukah kita ambil jugak yg x layak utk masuk u semata2 nk penuhi kuota?? adilkah kpd pelajar yg cemerlang tadi??? atau bior aje la 50,000 tu je yg masuk u.. then apa kesan kpd u?? at the same time katakan pelajar cina yg layak masuk u 30,000 org.. nk bg ke x diorg penuhkan kuota melayu/bumi?? apa kata masyarakat?? apa kata politician?? apa kata academician?? all these perlu diambilkira... ditimbang2... dh guna penimbang manual, guna pulak penimbang digital.. ambik keputusan yg ini, yg itu merungut... pilih yg itu, yg ini pulak bising... just remember la my friends... we cannot satisfy all people because we are different... we have different education, different background, different personality, different interest... maka sudah tentu keputusan yg dibuat dirasakan yg terbaik buat masa itu... namun yg terbaik pd masa itu tidak semestinya yg terbaik pd masa hadapan kerana dunia ini sentiasa berubah... people change...

apa yg penting saya nk kesinambungan bangsa saya berterusan... tidak hanya hanyut ditelan zaman... tidak mudah digula2 kan oleh yg lain... agama saya dijunjung... anak cucu saya dpt hidup dlm keadaan aman... mereka mampu menikmati kemakmuran ekonomi pd masa hadapan hasil percaturan masa kini...

so i choose mengundi... hihihi...






0 comments: