deko2 bersama ahkak..

12:37 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua,

walaupun x sempat menatap wajah rumah dlm masa yg lama, tetapi nasib baik la kapasiti internal brain ni masih cukup utk me visualize kn keadaan umah iteww tanpa drawing di sisi.. maka, berdasarkan imaginasi yg tinggi, ahkak telah berjaya skodeng perabot2 yg kononnya menepati citarasa ahkak iteww.. ceh!! citarasa kunun.. pada hal carca marba jer… maka, konsep umah yg menjadi pilihan adalah ‘french style tp kalau x jd french style, jd french fries pun xpe’…

penataan di living room mengambil konsep french style yg x berapa klasik & x berapa moden.. sedang2 sajorkk.. mengambil kata2 rizalman agar set seatee tu jgn set yg sama, maka ahkak telah memasang angan2 utk memiliki perabot ini.. atau lebih tepatnya, ahkak telah menempah perabot ini..

perabot di living room guna fabrik range colour coklat.. sbb kalau guna warna putih, fabrik cepat kotor.. maklum lah rumah ni kan penuh dgn budak2..

wardrobe semua build in.. kaler putih.. utk master bedroom konsep cermin penuh kat wardrobe dia.. mcm dlm gambar ni..

pastu untuk bilik tetamu, wardrobe tu buat sekali dgn dressing unit mcm nih..

utk bilik budak2, ahkak nk buat katil bersekali dgn wardrobe.. namun, belum jumpa tukang kayu yg sesuai.. hopefully kawan ahkak dpt cari carpenter yg best…

ahkak cadang nk tempah L shape bunk bed with wardrobe khas utk anak2..

utk dining pula, ahkak tempah ini.. mula2 tempah 8 kerusi.. bila dh cuci umah, ukur2, kalau 8 kerusi amat sempit sekali.. pastu ahkak cancel.. drp 8 kerusi jd 6 sajork…

katil pula, master bedroom ahkak tempah design gini..

ni kalau dgn katil cungg mcm ni masih x dpt menambah umat manusia tahun depan, x tahu la nk habaqq.. siap tempah king size tuh.. orait la tuh… selari dgn pertambahan masing2… hehehheh..

katil bilik tetamu, hajatnya nk beli kt ikea.. nk beli yg cenggini.. baru rm500++.. jimat wooo…

bilik no 4 plak, bilik menonton.. plus bilik org tumpang sembahyang etc.. sebab ruang dia sempit… maka kalau buat build in kabinet lg sempit… ahkak cadang nk beli sofa bed, almari kecik & meja utk wat kija.. then wall shelf sbg rak buku..

pintu bilik air ahkak tukar kpd pintu cermin mcm nih..

grill pulak pilih kaler putih bunga rose mcm ni.. tp lain sket pattern dia..

mula2, ahkak ingat grill ni cuma design daun2 jer.. pastu cina grill tu cakap ‘nanti aaa di grill sliding door x boleh pasang rosebud’.. ahkak tercengang2 je dengar.. pastu ahkak kata ‘tokey,mana ader bunga, daun saja maa..’ pastu cina tu tunjuk kt pic ni yg bahagian atas grill tu rupernyer ader rosebud.. ahkak pun terus cakap ‘voleh jugek la letak rosebud nih..cun jugekk’ sebagai ayat cover malu… then ahkak pilih kaler putih powder coated.. kalau ikut mr hubby, dia kata nanti umah yg konon2 nk buat atas tanah dia, tanak pasang grill.. nak pasang alarm satu umah.. ikut dia la… semua grill ni ahkak pastikan x dimatikan terus.. meaning 1 panel boleh buka utk kes kecemasan.. kita x nk akibat grill yg konon2 dibuat utk keselamatan menjadi perangkap kpd kita plak..

utk dapur, ahkak x buat kabinet.. sbb konon2 in future nk extend bahagian dapur…

bahagian luar pula, x terfikir lagi nk buat cmne.. hajat nk wat kolam ikan.. tapi takut ikan mati sbb x bg makan.. ekekek.. yg tu boleh fikir kemudian sbb bukan keutamaan..

lampu belum beli lagi.. kipas x beli lagi.. aircond pun x beli lagi.. mesin basuh, fridge, water heater, tv etc semua belum beli lagi.. x tau la bila pulak nk balik johor nih.. x sabar nk beli lampu..

yg x tahannya, siap cakap kt mr hubby nk tukar toilet bowl.. dgn alasan toilet bowl yg derang letak tu x cun… ekekeke.. pastu verangan nk tukar sinki dapur & sinki bilik air… mcm dh nk renovate bilik air plak rasernyer… kelakar plak rasanya.. verangan nk umah ala2 resort/hotel, tp borang defect pun x submit lagi… dem… ekekkee… tu belum verangan wallpaper aper nk pasang, lampu gantung mana yg sesuai etc…

satu lagi.. memandangkan umah tuh dh fully tiles… maksudnye memang umah ni dh dilengkapi dgn jubin, maka ahkak x payah pening2 nk tambah tiles ke, hape ke.. sebab ada sesetengah perumahan yg x letak tiles dlm bilik etc.. tp kalau umah ni belum tiles lagi, confirm ahkak pasang timber laminated floor… hehehhehe… baru cungggg…

lagi satu… semua cermin umah ni bukan yg jernih tu.. yg kaler ijau tuh.. jd dh x payah tukar cermin.. pastu pagar pun pagar yg cun.. bukan pagar chain link.. so di situ save bajet dah.. cuma kalau nk tambah pun, tambah motor utk auto gate sajork…

ok lah… ahkak nk sambung keja/verangan nih… nanti kalau balik johor, ahkak snap pic umah utk tatapan..

You Might Also Like

0 comments: