HLP,

postgraduate programme

10:57 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments



Salam pembaca kesayangan.. hari ni ahkak jah nk bercerita sedikit sebanyak mengenai Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) ini... bg yg x berapa familiar, HLP ini merupakan biasiswa kpd penjawat awam bg melanjutkan pelajaran di peringkat master & PhD.. antara keistimewaan pemegang biasiswa ini adalah cuti bergaji penuh beserta elaun2 mengikut tempat belajar masing2...

alhamdulillah ahkak jah telah dianugerahkan HLP bg pengajian tahun 2013 di luar negara... fyi, surat tawaran JPA hanya menyatakan bhw 'anda berjaya HLP dlm bidang bla bla bla luar negara/dalam negara'... maka sesiapa yg dpt luar negara tu, ikut korang la nk apply di negara apa asalkan university yg korang pohon tu memenuhi kriteria JPA...

oleh kerana ahkak memohon untuk sambung dlm bidang social policy, maka antara university dalam senarai JPA adalah University University of Kent, University of Bath, University of Southampton, Oxford University, University College of London etc... maka setelah ditimbang2, ahkak apply university of southampton atau lebih glemer lg dikenali sbg soton..







university ni ada 3 campus ke 4 campus ntah..tapi quite near to each other.. agaknyer ler.. hahahha... tengok kt gugel mep, mcm dekat je campus dia...

in general, southampton ni kire dlm negeri Hampshire... kedudukannya di selatan UK.. kalau dr sini nk g London, dlm 1.30 jam naik tren..pastu dia dekat dgn Portsmouth... yg lain2 tu, adik manes boleh gugel sendiri.. pastu ahkak boleh la buat kesimpulan, soton ni kalau kt malaysia ni mcm setaraf dgn shah alam la.. sewa rumah mahal babe kat sana...

i'm actually dh terima offer dr univ... now tunggu CAS utk buat visa.. for those yg study in UK, derang kena provide Tuberculosis test report utk visa... & visa kalau x silap dlm RM1500 seorg...

kalau kita gugel2, banyak jugak tempat yg menarik di soton ni..kalau korang nk tahu, RMS Titanic (alaa.. kapal titanic yg tenggelam tu) bermula pelayaran drp Port of Souhtampton pd 10 April 1912 dengan jumlah penumpang dan krew 2,200 orang...

sini ada WestQuay shopping mall.. antara brand yg ada levi's, bodyshop, zara, miss selfrigde, pandora, aldo, apple store, gap, h&m etc... pastu ader bargate centre, east street shopping centre, marlands centre dll... yeay!! x sabar nk explore shopping complex kt sana... muahahhahah...

ok la.. nanti aii tulis lagi.. bye..







0 comments: