new gadget

4:51 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers,

recently ahkak berhajat utk menukar kpd kamera baru..of course kpd kamera kompak & bukannya dslr yg gedabak & x boleh muat dlm handbeg iteww.. maka pencarian compact camera pun bermula.. pelbagai review yg ahkak terima drp fb.. kita tepek review iteww…

fb1

fb2

fb3

fb4

mula2 gi low yat memang nk beli sony dsc hx20v.. sebab hari tu dh usha kb sony centre kb..stock kamera tu pulak xde.. so bila g sony centre di low yat, kebetulan gi sekali dgn mr hubby & anak2.. so tanya mr hubby psl kamera ni..maklum la,ahkak ni memang guna compact camera je selama nih.. mr hubby dok suruh beli kamera dslr yg gedabak tu.. dia suruh beli canon 600D kalau x silap.. ahkak x berapa setuju sbb selama ni ahkak x pernah berenggang dgn kamera ni.. sentiasa ada dlm handbeg..

so kami pun try la sony dsc hx20v spt gmbr di bawah ini…

harganya pun idak lah kata merabakkan sgt poket… dalam rm1500 giteww… pastu pandai pulak promoter tu suggest kt mr hubby sony nex f3.. mr hubby pun nmpk mcm berminat sbb boleh tukar lenses pelbagai… padahal dia pun bukannya pernah guna kamera tukar2 lenses nih.. sama ajer buta kamera cam ahkak..

setelah mencuba kedua2 camera,maka kami ambik keputusan.. nak kualiti gambar dslr tapi nak saiz kamera yg kecil.. maka formulanya seperti ini… dslr + compact camera = sony nex f3… hargapun x smpai rm2k.. sesuai sgt utk beginner macam ahkak nih…

oleh kerana ada 3 pilihan warna iaitu hitam, putih & pink, maka ahkak pun pilih la pink.. alkisah la pulak warna pink xde.. maka ambik la yg kaler putih… mcm dlm gambar ni la rupa bentuk dia..

kedudukannya dlm handbeg adalah seperti di atas… maka boleh di bawa ke mana2.. hasil tangkapan spt di bawah ini..

so far, sgt puas hati dgn kamera ni..cuma nye kena pandai setting & cari mode yg sesuai.. kadang2 menggagau jugak nk pilih menu.. apapun kita belajar perlahan2..

0 comments: