globesity

9:30 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers,


.


.


topik hari ni berat sket.. kita berbicara memgenai globesity yg kini semakin menular di Malaysia.. di Amerika, 2/3 penduduknya overweight & drp iteww 1/3 adalah obese.. klu nk kira dgn angka, jumlahnya amat ramai hokeh.. malah, individu obese boleh dilihat di mana sahaja ketika ini.. obesity epidemic.. iteww lah istilah yg selayaknya diberikan kpd fenomena baru ini...


.


.
.



.


.
.
.



ahkak paham bahawa segelintir golongan ini mahu diterima oleh masyarakat seadanya.. masyarakat diminta supaya jangan men'double standard'kan golongan ini kerana mereka juga manusia.. ada juga di kalangan golongan ini sgt2 comfort dgn keadaan tersebut sehinggakan x mahu berubah.. keadaan ini sedikit sebanyak mengecewakan banyak golongan terutama pihak kesihatan kerana ia seolah2 menunjukkan bahawa kempen hidup sihat tidak berjaya.. ahkak tidak marah jika anda seorang yg obese, tetapi ahkak akan marah jika anda buat2 x endah terhadap kesihatan anda even anda tau kesannya pd kesihatan anda...



.
.


bg ahkak, semua orang cantik.. gemuk atau kurus, semua mempunyai kelebihan masing2.. tetapi mahukah anda menjadi seperti gambar2 di bawah ini??


.


.


.
.
.
.

.
.





.
.
.



.


atau mahukah anda terbaring di atas katil tanpa boleh berjalan kerana obesiti seperti gambar di bawah??


.


.


.


.



.



.
adakah anda mahu melihat bilangan kanak2 yg obese kian meningkat di masa hadapan???



.



.



.



.


,


.


sudah tentu gambar2 di atas membuat anda semua sentap kan?? well, ahkak mendapat kesedaran ini after watched oprah.. dlm rancangannye, ader satu slot kisah benar seorang lelaki yg obese yg kini hanya terlantar di atas katil.. beratnya 750 lb.. then dimasukkan ke hospital selepas sakit dada (nk kena serang penyakit jantung la tuh..).. doc buat prosedur yg kecikkan perut tuh.. yg chef ismail buat tuh.. after a month, dia turun 100 lb.. makan sikit ajer dh kenyang.. doc said that itu sahaja cara yg terbaik buat masa sekarang.. klu x buat apa2 maybe he'll die after 6-12 month... can u imagine that?? and the wife said they never hv sex since the last 10 yrs... lelaki iteww bercita2 utk keluar berjalan2 dgn wife dia apabila dia could walk again.. sgt romantik & sgt sedih hokeh tengok dia terbaring atas katil.. dia x boleh berjalan sbb kakinya x mampu nk tampung berat badannya.. pheww...


.


.


.


enough with all that... now we move to how to measure obesity.. the basic measurement is using BMI methods... klu lebih 30, you're obese.. senang saje kirenya.. berat (kg) dibahagi dgn berat (kg) kuasa 2.. klu x paham gak, sila rujuk formula di bawah...
.
.
.

.
.
.
berdasarkan carta BMI, anda boleh lihat kedudukan anda.. sama ada normal, overweight atau obese...
.
.

.

.

.
mahu yg lebih jelas?? anda boleh rujuk gambar di bawah... jd, di manakah anda berada sekarang??

.

.

.

.

.

.

atau anda boleh menggunakan cara mengukur pinggang & punggung.. caranya ialah ukuran pinggan bahagi ukuran punggung.. jika anda fomfuan, pastikan nisbah pinggang ke punggung kurang drp 0.8 & sekiranya anda the jantzz, nisbah pinggang ke punggung hendaklah tidak melebihi 0.95..
.

.

.

.

.

.

beralih ke topik seterusnya mengenai obesity... iaitu kesan obesity terhadap kesihatan.. wah, yg ni ahkak x payah refer.. common sense babe.. obesity meningkatkan risiko PENYAKIT JANTUNG, DIEBETES, SAKIT LUTUT SBB X MAMPU TAMPUNG BERAT BADAN, MEMENDEKKAN UMUR, KANSER DAN MACAM2 LAGI... tu belum penyakit RENDAH DIRI, X YAKIN, MURUNG DLL.. klu korang nk lebih jelas apakah kesannya kpd kehidupan kita, sila search sendiri kt tenet.. macam2 penyakit ada..
.

.

.

letih dah ahkak mengarang.. makanya, ahkak ingin menanya kpd anda semua, tidakkah anda sayang diri anda, keluarga & rakan2??? jika sayang, sila lah jaga kesihatan diri, ubah eating habit, start workout (jalan pun xpe), hargai diri anda & sayangi diri anda.. ahkak klu boleh, nk umur panjang tanpa penyakit2 kronik utk lihat anak2 membesar, masuk uni, kahwin, timang cucu & insyaallah timat cicit bersama2 mr hubby tersayang (habislah mr hubby lepas ni ahkak measure pinggang & punggung dia..oppss)... iteww impian besar ahkak..

.

.

.

walaupun ahkak peknen, ahkak sekali2 tidak melahap dgn sewenangnya even ahkak ader strong reason to do so (ye lah, sbb aku peknen kan.. so makan je la.. klu x kempunan plak)... oh tidak.. ahkak berjaya ubah tabiat peknen ahkak kpd pengurusan makanan yg lebih berkesan walaupun x tau cukup ke x nutrisi utk baby sbb ahkak seboleh2 makan heavymeal once a day... bfast & dinner ahkak makan biskut ajer.. tp sblm ni biskut mkn 4 keping, now makan 6 keping & kadang2 siap sapu milo lg atas dia.. pastu mesti ahkak lapar lagi.. ahkak akan makan buah atau oat crunch.. jika perut berbunyi lagi, ahkak akan buat milo & ulang memakan biskut.. klu lapar jugak, ahkak goreng la french fries bersama nugget... hahahha.. ahkak rasa klu kira kalori sama je dgn mkn nasi sepinggan... janji x makan nasi byk sangat.. karang lepas beranak susah plak nk turun berat badan... tp peknen kali ni klu makan banyak, mesti perut x berapa sedap.. sbb tu makan sikit ajer.. klu x rasa loya & angin satu badan.. tp yg bestnya, ahkak mesti poser sekurang2nya seminggu sekali.. klu 2 kali kira bonus... tp nk bgtau, nk tunggu waktu berbuka ni mcm zaman budak2... asyik tengok jam ajer.. ekekekek...

.

.

.

okay lah kengkawan.. ni baby pun dh nk masuk 11 minggu.. dh nk abih first trimester.. spt peknen yg dulu, back pain berleluasa even baby baru besar kelingking.. sgt x praktikal klu nk baring bangun.. tu je la kot nk criter.. klu korang tanya mana pic ahkak, ahkak mane la ader paparazzi yg ikut 24 jam.. klu nk amik pic pun, amik sendiri ajork.. ataupun hr raya ke.. nanti ahkak post pic raya haji.. bye..
.
.

.

0 comments:

ahkak's new toy..

12:20 PM Hafezahzainudin Z 2 Comments

salam readers,
.
.
aper yg korang buat dgn duit gaji bulan nih?? installment semua dh bayar ke?? utang kad kredit dh langsai?? shopping?? ahkak ni bile dpt je gaji terus lah mentransfer duit2 tuh ke serata dunia.. utang iteww, utang ini, bayar iteww & bayar ini.. last2 ader la ciput sket utk belanja diri sendiri.. jd, ahkak akan me'makesure'kan yg gaji ni x dibelanjakan utk perkara yg melalut2.. opsss... jgn lupa... bulan depan raya haji.. so duit gaji bulan ni kena simpan utk preparation travelling balik kampung serta duit raya.. baju raya?? rasanye macam xde je.. pakai yg raya poser punyer.. ahkak kan kedekut... hahahhaha...
.
.
bulan ni ahkak telah invest dgn membeli sesuatu yg berguna utk diri sendiri dan keluarga.. actually benda ni dh lama dh nk beli cuma asyik tangguh ajer... ahkak beli fruit juicer dikk.. klu dulu, ahkak blend guna blender biasa, then tapis hampas dia.. disebabkan rumit sket prosesnyer, maka aktiviti minum juice x dijadikan rutin harian.. kami lebih kepada konsep 'bedal ajer buah tuh'..
.
.
yg menjadikan ahkak semangat nk beli juicer ni bile terbaca blog mama nani rostam.. korang mesti kenal kan?? ala, ni blog mama hanis... malas la plak nk letak link.. mama nani ni memang pandai masak.. so dlm blog dia, dia cerita la psl tiap2 pagi dia buat carrot juice utk whole family.. & dia siap suggest lagi drp beli benda yg x berpekdah, baik beli juicer.. ahkak pun sentapp dikk.. betul aper kata mama nani.. drp ahkak beli yg ngarut2, baik ahkak beli juicer..
.
.
oleh kerana pengaruh mama nani ni sgt kuat, maka ahkak tanpa berfikir panjang membeli juicer yg sama dgn beliau iaitu brand panasonic.. even harga sedikit mahal drp brand lain, namun bak kata mama nani, kalah membeli, menang mengguna...
.
.
.
.
.
so inilah ruper juicer tuh.. korang pun boleh tengok secara dekat di pasaraya yg berhampiran.. ahkak syukur sgt sbb dpt beli harga spesel.. tokeh kedai kenal dgn opismate maka dek tempias opismate yg memang terkenal di seantero tumpat, maka ahkak pun dpt harga istimewa..
.
.
.

.
.
gambar ini bukan lah juice yg ahkak buat malam tadi.. gambar hanya sekadar hiasan yg diambil drp google image.. nanti klu ahkak panjat cameron, ahkak bawak turun strawberry & bolehlah merasa strawberry juice kt celah gigi...
.
.
.


.
.
malam tadi ahkak buat 2 jenis juice... mula2 orange juice pastu epal ijau.. utk orange juice, ahkak blend 5 biji oren & epal ijau juga ahkak buat 5 biji.. ahkak x campur kedua2 jenis buah.. buat asing2 sbb nk tengok rasa dia cmne... rasanya amat pekat sbb ahkak x campur air langsung.. epal juice lagi la rasa pekat sbb guna epal kulit ijau yg terkenal dgn ketidak berapa manisnya iteww... oleh iteww, 5 biji buah dh boleh buat 1 jug jus.. klu nk manis boleh tmbh gula.. tp doktor kata kurangkan pengambilan gula klu x bdn gedempol atau kena penyakit kencing manis plak nanti..
.
.
iteww sahaja hapdet ahkak utk kali ini.. fyi, spray adhesive & design card yg ahkak beli dr ebay dh smpai & ahkak telah pun menggunakannya utk simpanan stok letters.. now ahkak tercari2 contest apekah yg sedang berlangsung skrg?? satu lagi keluhan syahdu hati ahkak.. hari tuh ahkak buat la anmum punya redemption.. klu nasib baik, boleh menang sony handycam.. tawaran plak sah sehingga 30 okt.. ahkak anta awal bulan okt.. tup, tup bile tepon dia kata handycam dh abih.. sedih wooo.. ahkak buat cantik2 tuh.. frust ahkak.. tp xpe.. harap2 anmum bg susu 6 kotak cm hari tuh..
.
.
.

.

2 comments:

ahkak & 'lembab' thinggy...

2:50 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

salam readers,
.
.
hari ni ahkak nk berkongsi dgn korang semua about my 'lembab' thinggy.. walaupun saya suka dgn lembab, ader banyak lagi lembab yg saya x suka.. spt org yg lembab, otak lembab, benda2 lembab spt pacat & lintah serta jalan lembab... tetapi ader benda yg ahkak suka pasal lembab ini.. lembab yang ini xde kaitan dgn binatang ataupun sikap serta sifat individu, malahan kita perlu kan lembab yang ini...
.
.
sebut je pasal beauty, mesti beautician akan mendedahkan bahawa kelembapan adalah sgt penting utk kesihatan & kecantikan... maka lembab yang ini amat perlu utk kita menjaga penampilan supaya tidak nampak tua dari usia sebenar.. klu adik2 sekelian nk nmpk muda sepanjang hayat pun boleh.. silalah ke meja bedah utk wat face lift ataupun suntik berbotol2 botox bg tegangkan kulit muka.. atau dgn cara yg lebih lembut lagi, sila lah jaga wudhuk & makan ulam2 setiap hari yer..
.
.
utk kesihatan badan, kelembapan amat bergantung dgn our daily water consumption.. <--- this statement dh very common dah.. klu korang wat x tau, sesia aje la ilmu yg ahkak perturunkan ini... minum air banyak2 hokeh... baru lah berseri muka.. xde la kusam ajer... ataupun klu kusam jugak, silalah beli mekap & belajar mekap supaya wajah anda menjadi lebih glowing..
.
.
bg kecantikan pula, ahkak tidak hanya tertumpu pd wajah ajer.. setelah ahkak menyedari bahawa bahagian tapak kaki & tangan ahkak ini menjadi semakin kering gara2 kena aircon, maka ahkak pun mengubah tabiat drp x pakai apa2 kepada pakai apa2.. oleh yg demikian, setiap kali lepas mandi, ahkak pun mencomorkan lotion total moisterizer vaseline kt tangan & kaki... juga tidak lupa kt neck area.. kang tergezut plak laki tengok apsal neck berkedut seribu ibarat baju linen yg x di iron..
.
.
sedikit review psl losyen ni... ia amat mild sekali.. baunya juga x terlampau kuat & sgt soft.. jd xde la anak2 terbersin klu kita memeluk mereka dgn erat... krim dia x lah pekat sgt.. so jimat masa memakainya di badan.. dua tiga kali sapu dh absorb dlm kulit...
.
.

.
.
next is my skincare routine.. memang wajib pakai dermalogica smoothing cream.. tidak berminyak.. senang absorb dlm kulit.. bau pun xde la menyakitkan hidung.. yg penting sekali, ia sgt sesuai dgn kondisi kulit saya...
.
.
.
.
utk wanita yg peknen, mungkin akan menghadapi masalah strecth mark semasa mengandung.. ahkak klu peknen memang akan memastikan meyapu the body shop cocoa butter yg memang rich dgn pelembab.. gile klu x pakai sbb dh tau efek dia klu x pakai.. x sanggup lg ahkak tengok perut berbelang coklat lepas beranak.. oleh itu, prevent is better than cure.. seawal kandungan 2 bulan, ahkak dh start sapu kt perut... bau dia xde la heaven sgt tp sbb efek dia sgt bagus, maka ahkak sapu jugak..
.
.
.
.
seterusnya penjagaan bibir.. ahkak bukan lah salah seorang fanatik lip balm atau lip ice.. ahkak pakai pun sbb terpaksa.. jd oleh kerana dermalogica set tuh dh ader lip moisterizer, maka ahkak pakai jugak... klu x pakai bibir cepat kering & merekah.. bile merekah, walau sediva mana pun lipstick kau, kau tetap kehilangan tittle gojes kau iteww.. lip balm ahkak ini xde bau & xde kaler pinkish, orengish ataupun reddish.. natural giteww..
.
.

.
.
next is my eye treatment.. agaknya org kulit x sekata ni banyak bebenor problemnya.. bawah mata dh start wrinkles sana sini.. benci bile senyum sbb nanti org nmpk wrinkle kite... tp klu x senyum org kata aku sombong plak.. wah, muka ahkak klu x senyum dik, memang nmpk serius.. tp bila dh senyum & nmpk gigi bawah ahkak yg jarang iteww, barulah nmpk muka friendly sket...
.
.
.
.
hokeh.. tu je lah benda2 lembab yg ahkak nk kongsi.. ahkak ni byk menda nk tulis, tp malas nk tulis.. klu la ader typist utk tulis blog kan bagus.. kita cakap, dia taip.. baru la ahkak rajin sket hapdet blog nih.. till then, bye... muahxx...
.
.
.

1 comments:

ahkak's making memories accesories

10:46 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers,
.
.
wah!! ahkak semakin bersemangat nk masuk contest2 nih... sejak menang pagoda, terus rasa nk join semua contest... kes penangan slice making memories tuh la deq noon ooiii!!! nak dijadikan cerita, anak2 ahkak semua teruja melihat slice iteww memotong tulisan... dan, keterujaan iteww berlanjutan apabila widad safiyya bermain2 dgn mesin kesayangan ahkak iteww sampai abih adhesive nyer.. tanpa adhesive, acara potong memotong huruf & bentuk tergendala sebentar.. ye la kan.. sebelum gunakan mesin pemotong, kertas hendaklah dilekatkan atas glass mat.. barulah boleh potong.. klu x letak pelekat, nnt masa potong kertas akan bergerak.. ader faham??
.
.
jadi, hari ini dgn susah payahnya ahkak membeli terus dr ebay (x kuasa aku nk bid2) adhesive iteww.. tp kali ini ahkak beli yg versi canggih.. klu dulu cam gam biasa ajer bentuknya.. now, ahkak beli yg spray.. harganya USD9.00.. ahkak beli 2 terus.. senang.. tp nk cakapnya, harga pos lebih kurang dgn harga barang.. ahkak malas nk berkire2 sgt deq.. terus beli tanpa fikir panjang...
.
.
.
ni adhesive yg dia bg sekali masa beli slice machine...
.
.
.
.

ni yg jenis spray... senang sket nk wat kerja & x yah nk kotor2 tangan...

.

.
.

.

.

.

apa yg lebih menggumbirakan ahkak lagi adalah........... ahkak beli design card yg baru... khusus utk huruf shj.. mix & mingle temanya...
.

.

.

.


.
.
lepas ni, klu ader rezeki, nk beli design card yg ader banyak bentuk2 binatang, kenderaan etc.... oklah.. penat dh ni bercerita panjang.. nanti sambung lagi yer...
.
.
.
p/s: hari ni usia kandungan 6w 3d...
.
.

0 comments:

ahkak tergoda...

9:41 AM Hafezahzainudin Z 2 Comments

salam readers,
.
.
hati ahkak tergoda sangat2 deq noon.. sejak 1st time tengok, mcm ia menghantui hidup ahkak... bentuknya, features nye, warnanya... pendek kata, ia membuat hati ahkak cair buat ke sekian kalinya... pengsan ahkak kali ni...
.
.
walaupun ia bukan benda baru, tetapi ahkak suker sgt deq noon.. inilah henpon paling sofistikated ahkak pernah jumpa in term of ke'chick'kannyer... sony ericson xperia x10... pergh... namanya saje dh GAH.. apatah lg rekabentuknya...
.
.
dilengkapi dgn camera 8.1 pixel... xperia memang sgt bergaya utk dibawa ke mana2... yeah!! dia memang besar sikit la.. tp ahkak tetap membawa berita gumbira buat deq noon semua...
.
.
.
.
.
.
.
.
lupakan saje xperia yg gedabak itewww.. ia telah pun mempunyai 'baby' yg sgt cute...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
scroll lagi...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

memperkenalkan xperia mini.... ia sgt comel tetapi tetap dgn ciri2 sofistikated nyer yg tersendiri... cute x???
.
.
.

nanti dulu... xperia mini ni ader 2 jenis... satu yg biasa & satu lagi mini pro.. mini pro ader keyboard & yg biasa pula hanya guna touch screen.. yg mana satu pilihan anda???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.

2 comments:

ahkak's 'baik punya' story..

9:38 AM Hafezahzainudin Z 2 Comments

salam readers,
.
bulan baik, hari baik ni banyak perkara baik yg berlaku termasuk lah kpd diri ahkak ini... kita mulakan baik punya story dgn kejayaan penurunan berat badan... wah, ahkak sgt sooka bila tengok angka di scale makin turun.. then, ahkak berjaya meng'push' diri sendiri & mr hubby utk jogging di waktu petang sambil bawak budak2 main kt playground..
.
.
.
.
.
then, here's comes the most baik punya story.. ahkak's new family member is on her/his way.. right here inside my womb.. mula2 ahkak dh buat test bila peod lambat 2-3 hari.. but the result was negative.. so ahkak just okeyy ajer.. sbb klu x peknen, maka boleh lah makan pil2 kurus iteww tanpa ragu2.. klu peknen plak, kena la stop immediately...
.
.
maka, kelewatan iteww kian berlanjutan.. ahkak pun buat la test sekali lagi & the result was positive.. makanya ahkak pun seperti okeyy.. segala pil akan diberhentikan wat sementara waktu & begitu jugak dgn treatment..
.
.
.
.
.
makanya di sini setelah dihitung pelbagai, hari ini adalah masuk 5w5d.. ahkak belum g klinik lg.. tunggu lama sket baru nk gi klinik kot.. so far xde la meloya2 & muntah2.. cuma suddenly nafsu makan cam membuak2... yg iteww ahkak kena kontrol sebelum naik 20++kg during pregnancy.. yg lain ok jek kecuali badan x tahan sejuk..
.
.
.
.
.
akhir kata, seperti kehamilan sebelum ini, ahkak akan pastikan yg ahkak akan ambik Salindah, Jus Tamusari, apply cocoa butter, minum air banyak2 dsb... drp pengalaman lepas, bila peknen je confirm sakit pinggang, x leh membau sesetengah benda serta asyik mengunjungi mr tan..
.
.
apa pun ahkak harap peknen kali nih ditempuhi dgn jayanya & boleh bersalin normal... sekian.. oh..my hubby sgt gembira sbb misinya utk mempeknen kan ahkak dua kali setahun tercapai dgn jayanya...
.
.
.

2 comments:

ahkak's wishlist..

12:54 PM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers..
.
ahkak malas nk tulis panjang2.. tp akak nk kongsi skit menda2 yg kadang2 boleh wat ahkak x lena tido sambil menghitung MYR.. antaranya ialah:
.
.
.

Gucci New Pelham Large Shoulder Bag..
.
.
Coach Kristin Embossed Python Large Flap Hobo..
.
.
Coach New Madison Embossed Croc Accordion Zip...
.
.
harap2 nya 2/3 wishlist ini dpt dicapai menjelang tahun 2011 sejajar dgn usaha kerajaan membasmi miskin tegar..ekekke...
.
.
p/s: xde ke orang yg nk sponsor ahkak barang2 nih??
.
.
.
.

0 comments:

pic lebaran..

2:45 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1 comments:

salam lebaran

2:15 AM Hafezahzainudin Z 2 Comments

salam readers,
.
ate, windu x kat ahkak nih?? mesti korang windu kan nk tau perkembangan ahkak... well, banyak nk share dengan korang nih.. tp kita kena wat sampai 15 episod baru abih.. ye la kan, dh lama x hapdet blog... nk wat cmner... stop blame me hokeh.. sila blame pd berukben yg line nya terkemut2 iteww coz ahkak pikir siput pun jalan lebih laju drp berukben ini..
.
opsss.. ahkak ni pun, kalau nk bebel pun ingat2 la ye.. smpai terlupa la plak ahkak nk wish selamat menyambut hari raya aidilfitri even hari ni pun dh seminggu raya... jd, sebelum ahkak meneruskan bebelan ahkak, ahkak nk susun sepuluh jari klu ader terkasar bahasa atau perbuatan yg menyinggung hati.. kirenye susun jari iteww merupakan simbolik kpd 'aku mintak mahap.. ko mahapkan aku x?? klu ko x nk mahapkan, Allah marah tau..'...
.
raya ini ahkak beraya di pendang, kedah tanah tumpah mr hubby terchenta... sok ahkak akan bertolak balik ke klate.. ate, cuti raya dh nk abih.. kita pulun kerja pulak... tp jangan lupa puasa enam plak yer..
.
bercakap mengenai bulan ramadhan hari iteww, ahkak telah turun kpd 62-63++kg dgn bantuan 'senjata rahsia' ahkak... tadi, sempat ahkak menshoppingkan diri di gurney plaza penang.. maka, ahkak telah merembat 2 pasang sluar jeans.. sungguh gumbira hati ahkak (w'pun saiz sluar iteww adalah saiz yg paling besar..janji aku dh boleh pakai jeans balik)...
.
anak2 ahkak juga sudah besar.. yg kecik sudah pandai berjalan (x reti2 nk berhenti jalan.. asyik jaaaallllaaaannn ajer kerja nya...)... gigi si kecik juga dh ader 5 batang.. dia juga sudah mula suka gigit2 orang.. pantang dapat peluang, mesti nk gigit org...
.
okeh lah..lambat benor la pic nk upload.. klu nk tengok pic, sila tengok di facebook...
.
bye...
.
.

2 comments:

ahkak's pagoda contest..

10:25 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers,
.
ingat lagi x ahkak bercerita sikit pasal pagoda contest dlm previous entry?? well, ahkak won.. tp menang hadiah yg biasa2 jer.. by the way, hadiah yg akak dpt ni adalah 1st batch yg ahkak submit iaitu sebelum ahkak membeli making memory slice.. jd, result utk 2nd batch x kuar lagi.. mungkin utk bulan julai punye...
.
1st batch ni akak anta dlm bulan Mei.. so ahkak ingat keputusan pun akan jatub pd bulan Mei.. rupanya yg ahkak submit pd bulan Mei dimenangi pd bulan Jun.. so, yg ahkak anta pd bulan Jun using making memory slice ni resultnya belum keluar lagi... tp frust dek non... tak dpt gi bali... klu menang bulan Julai, dpt la gi Phuket... apa2 pun kita tunggu result bulan Julai..
.
.
.
.
.
.

eh, nama mr hubby pun ader?? ekekekke...
.
apa2 pun, x sia2 masuk contest nih... at least boleh menang something... tp, skrg ni kt umah penuh dgn kacang.. smpai gi opis pun bawak kacang..
.
.
.

0 comments: