globesity

9:30 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam readers,


.


.


topik hari ni berat sket.. kita berbicara memgenai globesity yg kini semakin menular di Malaysia.. di Amerika, 2/3 penduduknya overweight & drp iteww 1/3 adalah obese.. klu nk kira dgn angka, jumlahnya amat ramai hokeh.. malah, individu obese boleh dilihat di mana sahaja ketika ini.. obesity epidemic.. iteww lah istilah yg selayaknya diberikan kpd fenomena baru ini...


.


.
.



.


.
.
.



ahkak paham bahawa segelintir golongan ini mahu diterima oleh masyarakat seadanya.. masyarakat diminta supaya jangan men'double standard'kan golongan ini kerana mereka juga manusia.. ada juga di kalangan golongan ini sgt2 comfort dgn keadaan tersebut sehinggakan x mahu berubah.. keadaan ini sedikit sebanyak mengecewakan banyak golongan terutama pihak kesihatan kerana ia seolah2 menunjukkan bahawa kempen hidup sihat tidak berjaya.. ahkak tidak marah jika anda seorang yg obese, tetapi ahkak akan marah jika anda buat2 x endah terhadap kesihatan anda even anda tau kesannya pd kesihatan anda...



.
.


bg ahkak, semua orang cantik.. gemuk atau kurus, semua mempunyai kelebihan masing2.. tetapi mahukah anda menjadi seperti gambar2 di bawah ini??


.


.


.
.
.
.

.
.





.
.
.



.


atau mahukah anda terbaring di atas katil tanpa boleh berjalan kerana obesiti seperti gambar di bawah??


.


.


.


.



.



.
adakah anda mahu melihat bilangan kanak2 yg obese kian meningkat di masa hadapan???



.



.



.



.


,


.


sudah tentu gambar2 di atas membuat anda semua sentap kan?? well, ahkak mendapat kesedaran ini after watched oprah.. dlm rancangannye, ader satu slot kisah benar seorang lelaki yg obese yg kini hanya terlantar di atas katil.. beratnya 750 lb.. then dimasukkan ke hospital selepas sakit dada (nk kena serang penyakit jantung la tuh..).. doc buat prosedur yg kecikkan perut tuh.. yg chef ismail buat tuh.. after a month, dia turun 100 lb.. makan sikit ajer dh kenyang.. doc said that itu sahaja cara yg terbaik buat masa sekarang.. klu x buat apa2 maybe he'll die after 6-12 month... can u imagine that?? and the wife said they never hv sex since the last 10 yrs... lelaki iteww bercita2 utk keluar berjalan2 dgn wife dia apabila dia could walk again.. sgt romantik & sgt sedih hokeh tengok dia terbaring atas katil.. dia x boleh berjalan sbb kakinya x mampu nk tampung berat badannya.. pheww...


.


.


.


enough with all that... now we move to how to measure obesity.. the basic measurement is using BMI methods... klu lebih 30, you're obese.. senang saje kirenya.. berat (kg) dibahagi dgn berat (kg) kuasa 2.. klu x paham gak, sila rujuk formula di bawah...
.
.
.

.
.
.
berdasarkan carta BMI, anda boleh lihat kedudukan anda.. sama ada normal, overweight atau obese...
.
.

.

.

.
mahu yg lebih jelas?? anda boleh rujuk gambar di bawah... jd, di manakah anda berada sekarang??

.

.

.

.

.

.

atau anda boleh menggunakan cara mengukur pinggang & punggung.. caranya ialah ukuran pinggan bahagi ukuran punggung.. jika anda fomfuan, pastikan nisbah pinggang ke punggung kurang drp 0.8 & sekiranya anda the jantzz, nisbah pinggang ke punggung hendaklah tidak melebihi 0.95..
.

.

.

.

.

.

beralih ke topik seterusnya mengenai obesity... iaitu kesan obesity terhadap kesihatan.. wah, yg ni ahkak x payah refer.. common sense babe.. obesity meningkatkan risiko PENYAKIT JANTUNG, DIEBETES, SAKIT LUTUT SBB X MAMPU TAMPUNG BERAT BADAN, MEMENDEKKAN UMUR, KANSER DAN MACAM2 LAGI... tu belum penyakit RENDAH DIRI, X YAKIN, MURUNG DLL.. klu korang nk lebih jelas apakah kesannya kpd kehidupan kita, sila search sendiri kt tenet.. macam2 penyakit ada..
.

.

.

letih dah ahkak mengarang.. makanya, ahkak ingin menanya kpd anda semua, tidakkah anda sayang diri anda, keluarga & rakan2??? jika sayang, sila lah jaga kesihatan diri, ubah eating habit, start workout (jalan pun xpe), hargai diri anda & sayangi diri anda.. ahkak klu boleh, nk umur panjang tanpa penyakit2 kronik utk lihat anak2 membesar, masuk uni, kahwin, timang cucu & insyaallah timat cicit bersama2 mr hubby tersayang (habislah mr hubby lepas ni ahkak measure pinggang & punggung dia..oppss)... iteww impian besar ahkak..

.

.

.

walaupun ahkak peknen, ahkak sekali2 tidak melahap dgn sewenangnya even ahkak ader strong reason to do so (ye lah, sbb aku peknen kan.. so makan je la.. klu x kempunan plak)... oh tidak.. ahkak berjaya ubah tabiat peknen ahkak kpd pengurusan makanan yg lebih berkesan walaupun x tau cukup ke x nutrisi utk baby sbb ahkak seboleh2 makan heavymeal once a day... bfast & dinner ahkak makan biskut ajer.. tp sblm ni biskut mkn 4 keping, now makan 6 keping & kadang2 siap sapu milo lg atas dia.. pastu mesti ahkak lapar lagi.. ahkak akan makan buah atau oat crunch.. jika perut berbunyi lagi, ahkak akan buat milo & ulang memakan biskut.. klu lapar jugak, ahkak goreng la french fries bersama nugget... hahahha.. ahkak rasa klu kira kalori sama je dgn mkn nasi sepinggan... janji x makan nasi byk sangat.. karang lepas beranak susah plak nk turun berat badan... tp peknen kali ni klu makan banyak, mesti perut x berapa sedap.. sbb tu makan sikit ajer.. klu x rasa loya & angin satu badan.. tp yg bestnya, ahkak mesti poser sekurang2nya seminggu sekali.. klu 2 kali kira bonus... tp nk bgtau, nk tunggu waktu berbuka ni mcm zaman budak2... asyik tengok jam ajer.. ekekekek...

.

.

.

okay lah kengkawan.. ni baby pun dh nk masuk 11 minggu.. dh nk abih first trimester.. spt peknen yg dulu, back pain berleluasa even baby baru besar kelingking.. sgt x praktikal klu nk baring bangun.. tu je la kot nk criter.. klu korang tanya mana pic ahkak, ahkak mane la ader paparazzi yg ikut 24 jam.. klu nk amik pic pun, amik sendiri ajork.. ataupun hr raya ke.. nanti ahkak post pic raya haji.. bye..
.
.

.

You Might Also Like

0 comments: