HLP,

Hadiah latihan persekutuan

1:03 PM Hafezahzainudin Z 5 Comments



salam pembaca... hari ini ahkak jah nak cerita psl hadiah latihan persekutuan atau lebih popular dgn nama HLP di kalangan penjawat awam... adapun HLP ini merupakan biasiswa yang diberikan oleh kerajaan kepada penjawat awam peringkat pengurusan dan profesional untuk belajar ke peringkat master atau phd.. bukan setakat biasiswa shj yg ditawarkan, penjawat awam juga entitle cuti belajar bergaji penuh bersekali dgn elaun2 tertentu...

bagaimana untuk memohonnya?? adapun permohonan HLP ini hanya keluar setahun sekali sahaja... selalunya pada bulan april... syarat2 permohonan HLP berubah2 setiap tahun... jadi kena tengok syarat2 nya sebelum  mohon... ada syarat kelayakan umur, syarat berapa tahun berkhidmat dll.. pastu kena sedia paper work utk course yg kita nk minta... ada borang yg perlu ditandatangan oleh Ketua Jabatan... then Jabatan akan forward kan permohonan anda ke JPA... 

selepas itu, permohonan anda dipertimbangkan... kalau ada rezeki akan dipanggil temuduga.. temuduga pula berlangsung di 2/3 tempat.. dulu ahkak jah ditemuduga kt uniten... ada yg kena kt SPA.. temuduga juga berlangsung lebih dr seminggu utk habiskan semua candidate.. bayangkan ramainya yg minta HLP...

penemuduga 3 orang terdiri drp academician.. anda tidak berseorangan dlm bilik temuduga... biasanya 3 calon ditemuduga serentak... bahasa yg digunakan ikut penemuduga... mcm ahkak dulu, mula2 english pastu bm... habis temuduga tu tawakkal je la...

bg yg apply utk phd, sila prepare presentation utk dipersembahkan kpd penemuduga... masa tu anda akan ditanya psl research method, sampling, stats etc... be prepared kpd yg nk buat research... yg buat coursework sila jawab soklan penemuduga dgn confident yer...

keputusan temuduga biasa 2 bulan baru keluar... boleh check tru online.. ada sesetengah tu, minta oversea tapi keputusan keluar local.. x pernah pulak minta local, lulus oversea... bg yg kes2 sebegitu, anda diberikan masa untuk buat rayuan dlm tempoh yg ditetapkan dgn justifikasi yg kukuh...

selepas itu, anda akan dipanggil utk menghadiri satu majlis... iaitu majlis penyampaian surat tawaran SEMENTARA HLP... hari tu buat kt perbadanan putrajaya... x ingat nama dewannya... masa ni lah anda dibekalkan kit.. ada borang2 yg perlu diisi dlm tu.. & perlu dikembalikan kpd Bahagian Modal Insan JPA...

selepas tu anda diwajibkan HADIR & LULUS QA... kursus sebulan setengah di INTAN... ada exam, tugas kumpulan & presentation... sila enjoy during course ini...

bukan hanya QA shaja HADIR & LULUS, BTN pun sama jugak bg yg nk sambung ke oversea.. yg local x perlu g BTN.. di BTN ada group discussion, ceramah & exam..

dalam masa yg sama, anda perlu la apply uni.. kalau yg local, semua uni korang boleh apply... tapi for those yg nk g oversea, sila la pilih uni dlm senarai JPA shj.. kalau x JPA advice tukar ke uni local.. unless kalau ada justifikasi yg betul2 kukuh... 

ahkak sebenarnya amat2 beruntung... ada member2 yg apply 2-3 tapi x dapat... cubaan cuba jaya ahkak kali pertama berjaya nampaknya... sangat2 bersyukur dgn nikmat Allah ini.. walaupun pd mulanya berat jugak nk aplly sbb malas dh nk study.. namun atas sokongan mr hubby, diteruskan jugak memohon hlp tanpa mengharapkan apa2... untung sabut timbul, untung batu tenggelam kekdahnya...







You Might Also Like

5 comments:

  1. tahniah cikpuan jah ^_^ moga semua urusan dipermudahkan

    ReplyDelete
  2. Ayat last itu lah diucapkan pada saya oleh penemuduga hlp baru2 ni

    ReplyDelete
  3. Tahniah...teruskan mengorak langkah...InshaAllah akak jg berninat nk mohon HLP ni...

    ReplyDelete
  4. Saya ada gakss rasa nak sambung...bila tgk org lain sambung blajo....tp...blur2 jer...xtau nak amik kos apa laa...nak bermula di mana...

    ReplyDelete
  5. Saya ada gakss rasa nak sambung...bila tgk org lain sambung blajo....tp...blur2 jer...xtau nak amik kos apa laa...nak bermula di mana...

    ReplyDelete