HLP,

Hadiah latihan persekutuan

1:03 PM Hafezahzainudin Z 5 Comments



salam pembaca... hari ini ahkak jah nak cerita psl hadiah latihan persekutuan atau lebih popular dgn nama HLP di kalangan penjawat awam... adapun HLP ini merupakan biasiswa yang diberikan oleh kerajaan kepada penjawat awam peringkat pengurusan dan profesional untuk belajar ke peringkat master atau phd.. bukan setakat biasiswa shj yg ditawarkan, penjawat awam juga entitle cuti belajar bergaji penuh bersekali dgn elaun2 tertentu...

bagaimana untuk memohonnya?? adapun permohonan HLP ini hanya keluar setahun sekali sahaja... selalunya pada bulan april... syarat2 permohonan HLP berubah2 setiap tahun... jadi kena tengok syarat2 nya sebelum  mohon... ada syarat kelayakan umur, syarat berapa tahun berkhidmat dll.. pastu kena sedia paper work utk course yg kita nk minta... ada borang yg perlu ditandatangan oleh Ketua Jabatan... then Jabatan akan forward kan permohonan anda ke JPA... 

selepas itu, permohonan anda dipertimbangkan... kalau ada rezeki akan dipanggil temuduga.. temuduga pula berlangsung di 2/3 tempat.. dulu ahkak jah ditemuduga kt uniten... ada yg kena kt SPA.. temuduga juga berlangsung lebih dr seminggu utk habiskan semua candidate.. bayangkan ramainya yg minta HLP...

penemuduga 3 orang terdiri drp academician.. anda tidak berseorangan dlm bilik temuduga... biasanya 3 calon ditemuduga serentak... bahasa yg digunakan ikut penemuduga... mcm ahkak dulu, mula2 english pastu bm... habis temuduga tu tawakkal je la...

bg yg apply utk phd, sila prepare presentation utk dipersembahkan kpd penemuduga... masa tu anda akan ditanya psl research method, sampling, stats etc... be prepared kpd yg nk buat research... yg buat coursework sila jawab soklan penemuduga dgn confident yer...

keputusan temuduga biasa 2 bulan baru keluar... boleh check tru online.. ada sesetengah tu, minta oversea tapi keputusan keluar local.. x pernah pulak minta local, lulus oversea... bg yg kes2 sebegitu, anda diberikan masa untuk buat rayuan dlm tempoh yg ditetapkan dgn justifikasi yg kukuh...

selepas itu, anda akan dipanggil utk menghadiri satu majlis... iaitu majlis penyampaian surat tawaran SEMENTARA HLP... hari tu buat kt perbadanan putrajaya... x ingat nama dewannya... masa ni lah anda dibekalkan kit.. ada borang2 yg perlu diisi dlm tu.. & perlu dikembalikan kpd Bahagian Modal Insan JPA...

selepas tu anda diwajibkan HADIR & LULUS QA... kursus sebulan setengah di INTAN... ada exam, tugas kumpulan & presentation... sila enjoy during course ini...

bukan hanya QA shaja HADIR & LULUS, BTN pun sama jugak bg yg nk sambung ke oversea.. yg local x perlu g BTN.. di BTN ada group discussion, ceramah & exam..

dalam masa yg sama, anda perlu la apply uni.. kalau yg local, semua uni korang boleh apply... tapi for those yg nk g oversea, sila la pilih uni dlm senarai JPA shj.. kalau x JPA advice tukar ke uni local.. unless kalau ada justifikasi yg betul2 kukuh... 

ahkak sebenarnya amat2 beruntung... ada member2 yg apply 2-3 tapi x dapat... cubaan cuba jaya ahkak kali pertama berjaya nampaknya... sangat2 bersyukur dgn nikmat Allah ini.. walaupun pd mulanya berat jugak nk aplly sbb malas dh nk study.. namun atas sokongan mr hubby, diteruskan jugak memohon hlp tanpa mengharapkan apa2... untung sabut timbul, untung batu tenggelam kekdahnya...







5 comments:

celebration,

Salam aidilfitri

10:46 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

assalamualaikum pembaca sekelian,

masih belum terlambat untuk ahkak jah mengucapkan salam aidilfitri kepada semua.. dah ler bulan ramadhan x dan nk ucap apa2.. x sempat deq non.. bizi bebenor...


jangan ditanya pasal gambar raya.. tahun ni punya la kelam kabut... kamera tertinggal kt kelantan... maka disahkan bahawa ini lah raya paling sempoi sekali... xde ambik2 gambar pelbagai... namun demikian... jeng jeng jeng... gigih yer kami satu keluarga besar beratur tunggu giliran ambil gambar whole family kt kedai gambar... tapi gambarnyer x ambik lagi..ada lg kt kedai...

adapun kesibukan yg melanda ini berpunca daripada persiapan untuk menyambung pelajaran... terkejar2 nk buat tb test di penang pd hari raya ke 5... sampai penang doktor kata x boleh buat pulak sbb peknen below 5 bulan... nasihat dia suruh tunggu hingga kandungan mencecah 5 bulan which is after 9/9/13... mula2 ahkak jah ko ni rileks ajer...

pastu one week lepas start keja mula la otak ni mula berfikir.. ku sudah apply visa online pada 4/8/13.. application yg dh lengkap diisi online kena submit within 30 days... maka kegelabahan berlaku lagi di situ kerana kandungan belum mencecah 5 bulan, x leh buat tb test.. otak mula ligat cari solusi...

so ahkak decided to call life care, one of UKBA panel hosp for tb test, di bangsar.. explain about my pregnancy etc.. alhamdulillah kt life care x perlu buat appoinment pun... so on 20/8/13 ahkak jah ambik flight kul 8.00am..smpai life care around 10.45am.. org ramai giler.. siap jam 2.30pm..

then gi putrajaya utk submit agreement kt jpa.. sampai sana terus jpa bg surat tawaran tetap... urusan selesai jam 4.10 petang... tggu member abih miting... kul 5 gi putrajaya central... member hantar... gi lcct.. & naik flight kul 7.40pm... esoknya masuk kerja spt biasa...

masuk opis je terus bukak website vfs utk booking appointment submit visa... ahkak pilih tarikh 30/8/13.. maka g wat visa pd hari jumaat ni.. harap2 semua ok...

sungguh mencabar jugak proses ke luar negara ini..harap dipermudahkan-Nya.. amin...





0 comments: