ahkak & 'lembab' thinggy...

2:50 PM Hafezahzainudin Z 1 Comments

salam readers,
.
.
hari ni ahkak nk berkongsi dgn korang semua about my 'lembab' thinggy.. walaupun saya suka dgn lembab, ader banyak lagi lembab yg saya x suka.. spt org yg lembab, otak lembab, benda2 lembab spt pacat & lintah serta jalan lembab... tetapi ader benda yg ahkak suka pasal lembab ini.. lembab yang ini xde kaitan dgn binatang ataupun sikap serta sifat individu, malahan kita perlu kan lembab yang ini...
.
.
sebut je pasal beauty, mesti beautician akan mendedahkan bahawa kelembapan adalah sgt penting utk kesihatan & kecantikan... maka lembab yang ini amat perlu utk kita menjaga penampilan supaya tidak nampak tua dari usia sebenar.. klu adik2 sekelian nk nmpk muda sepanjang hayat pun boleh.. silalah ke meja bedah utk wat face lift ataupun suntik berbotol2 botox bg tegangkan kulit muka.. atau dgn cara yg lebih lembut lagi, sila lah jaga wudhuk & makan ulam2 setiap hari yer..
.
.
utk kesihatan badan, kelembapan amat bergantung dgn our daily water consumption.. <--- this statement dh very common dah.. klu korang wat x tau, sesia aje la ilmu yg ahkak perturunkan ini... minum air banyak2 hokeh... baru lah berseri muka.. xde la kusam ajer... ataupun klu kusam jugak, silalah beli mekap & belajar mekap supaya wajah anda menjadi lebih glowing..
.
.
bg kecantikan pula, ahkak tidak hanya tertumpu pd wajah ajer.. setelah ahkak menyedari bahawa bahagian tapak kaki & tangan ahkak ini menjadi semakin kering gara2 kena aircon, maka ahkak pun mengubah tabiat drp x pakai apa2 kepada pakai apa2.. oleh yg demikian, setiap kali lepas mandi, ahkak pun mencomorkan lotion total moisterizer vaseline kt tangan & kaki... juga tidak lupa kt neck area.. kang tergezut plak laki tengok apsal neck berkedut seribu ibarat baju linen yg x di iron..
.
.
sedikit review psl losyen ni... ia amat mild sekali.. baunya juga x terlampau kuat & sgt soft.. jd xde la anak2 terbersin klu kita memeluk mereka dgn erat... krim dia x lah pekat sgt.. so jimat masa memakainya di badan.. dua tiga kali sapu dh absorb dlm kulit...
.
.

.
.
next is my skincare routine.. memang wajib pakai dermalogica smoothing cream.. tidak berminyak.. senang absorb dlm kulit.. bau pun xde la menyakitkan hidung.. yg penting sekali, ia sgt sesuai dgn kondisi kulit saya...
.
.
.
.
utk wanita yg peknen, mungkin akan menghadapi masalah strecth mark semasa mengandung.. ahkak klu peknen memang akan memastikan meyapu the body shop cocoa butter yg memang rich dgn pelembab.. gile klu x pakai sbb dh tau efek dia klu x pakai.. x sanggup lg ahkak tengok perut berbelang coklat lepas beranak.. oleh itu, prevent is better than cure.. seawal kandungan 2 bulan, ahkak dh start sapu kt perut... bau dia xde la heaven sgt tp sbb efek dia sgt bagus, maka ahkak sapu jugak..
.
.
.
.
seterusnya penjagaan bibir.. ahkak bukan lah salah seorang fanatik lip balm atau lip ice.. ahkak pakai pun sbb terpaksa.. jd oleh kerana dermalogica set tuh dh ader lip moisterizer, maka ahkak pakai jugak... klu x pakai bibir cepat kering & merekah.. bile merekah, walau sediva mana pun lipstick kau, kau tetap kehilangan tittle gojes kau iteww.. lip balm ahkak ini xde bau & xde kaler pinkish, orengish ataupun reddish.. natural giteww..
.
.

.
.
next is my eye treatment.. agaknya org kulit x sekata ni banyak bebenor problemnya.. bawah mata dh start wrinkles sana sini.. benci bile senyum sbb nanti org nmpk wrinkle kite... tp klu x senyum org kata aku sombong plak.. wah, muka ahkak klu x senyum dik, memang nmpk serius.. tp bila dh senyum & nmpk gigi bawah ahkak yg jarang iteww, barulah nmpk muka friendly sket...
.
.
.
.
hokeh.. tu je lah benda2 lembab yg ahkak nk kongsi.. ahkak ni byk menda nk tulis, tp malas nk tulis.. klu la ader typist utk tulis blog kan bagus.. kita cakap, dia taip.. baru la ahkak rajin sket hapdet blog nih.. till then, bye... muahxx...
.
.
.

You Might Also Like

1 comment: