cuti yg memenatkan..

11:13 AM Hafezahzainudin Z 0 Comments

salam semua…

hari ni ahkak nk bercerita pasal cuti yg memenatkan… bermula episod dgn rumah yg baru siap dlm pertangahan bulan Mac 2012.. so, memang ahkak x sempat nk ambik kunci.. maka ahkak wakilkan mak ahkak sahaja yg ambil kunci tersebut…. oleh kerana mak ahkak pun sibuk, maka lepas dia ambik kunci, tengok umah dr luar je & terus bertolak ke melaka.. yes.. mak ke melaka dgn bakal pengantin, adik, yg waktu tu dh start cuti kawen.. purpose ke melaka adalah utk mengambil i/c nya pd abang… abang x ingat nk pulangkan i/c mak lepas beli tiket ketapi utk mak ke kelantan…

mengapa perlunya i/c mak iteww?? ye la.. banyak urusan yg memerlukan i/c terutama dh dekat sgt dgn nikah kawen nih… mak bermalam semalam je kot kt melaka.. keesokan harinya balik labis… pas balik melaka ahkak called derang, tanya ada x parcel smpai kt umah?? giler parcel tu ader handbag utk hantaran adik.. then adik check dlm post box ada msg dr pej pos suruh ambik parcel sbb masa derang nk deliver parcel, org xde kt umah… adik pun segera ke pej pos amik parcel.. maka handbag pun dh selamat smpai membuatkan hati ahkak lega skit..

ahkak bertolak dr kelantan pd hari khamis petang.. sepatutnya nk bertolak pagi.. tapi mr hubby ader program kayuh beskal la plak kt KB.. dlm 2.45ptg baru kitorang gerak ke johor.. smpai labis pukul 1 pagi… letih wooo…

tepat pkl 9 pg hari jumaat, kami 2 laki bini bertungkus lumus basuh umah yg baru dpt kunci iteww… 3 jam!! patah pinggang ahkak… pastu survey defect lagi.. cuci2 apa yg perlu… pastu menung2 jap dgn mr hubby sambil bincang psl konsep & susun atur perabot… oleh kerana niat pun nk cuci umah, maka ahkak xde la bwk kamera segala… heheheh..

satu lagi kebetulan.. masa kitorang baru2 start ops cuci tu, cina kontraktor yg tgh buat umah banglo tanya kitorang psl kabinet etc.. pastu dia kata dia ada kawan utk buat kabinet.. ahkak pun suruh dia panggil kawan dia datang ukur.. x smpai 10 minit kawan dia pun datang.. rupenyer kawan dia tgh pasang kabinet kt area perumahan tu jugekk.. ahkak cuma minta dia buat wardrobe & tukar pintu bilik air je..

lepas pukul 12, kami pun balik ke umah mak.. so mr hubby rehat jap.. mandi2, gi solat jumaat… pastu pukul 3 ptg appointment dgn tukang grill plak… dh ukur, gi plak kedai dia pilih design.. dekat pukul 5 baru selesai…

balik umah plak, tolong2 mak kemas2 umah pasal malam karang ader wat makan2 & baca doa selamat utk pengantin… lepas majlis makan2, siapkan hantaran mana yg x siap lagi… iron baju etc… then, zzzzzzzzzzzzzzzzz..

tepat pukul 5.30am, dh bangun… bangunkan anak2.. si abeed plak degil x nk bangun.. suruh mandi menjerit2 dlm bilik air.. tanak pakai baju.. last2 pakaikan dia pampers, angkut terus dlm keta.. tepat jam 6.30 pg, semua keta gerak ke kulai.. dlm pukul 9 lebih, kami smpai ke destinasi.. pukul 11 akad nikah.. pukul 2.45pm sanding (mak andam lewat smpai sbb tertinggal tanjak..).. patut kul 2 dh sanding.. then pukul 4 lebih kami berangkat ke labis.. smpai labis dlm kul 7 lebih... pastu kemas umah, pinggang, mangkuk etc..

esoknya hari ahad, pepagi lagi gi umah pak wai sbb dh janji dgn widad.. widad nk mandi dlm bath tuh ayah atok.. makanya, ketiga2 org iteww menjalankan aktitivi mandi manda dlm bath tub dgn jayanya.. widad, abeed & uyah.. pastu gi umah mak jai plak.. pastu balik umah mak, kemas2 baju & bertolak ke kelantan.. smpai kelantan kul 11.30 mlm..

hari isnin keja… huwaaaaaaaaaaaa…. x sempat nk tumpukan perhatian pd umah yg baru siap iteww…

You Might Also Like

0 comments: